Ciągi geometryczne wyznacz x i czwarty wyraz.
Michał: Liczby 4x, −4, 5x są kolejno pierwszym , drugim i trzecim wyrazem rosnącego ciągu
geometrycznego. Wyznacz x i oblicz czwarty wyraz tego ciągu.
15 maj 16:35
picia:
(−4)2=4x*5x
15 maj 16:37
Michał: Możesz rozwinąć bo nie rozumiem dlaczego tak.
15 maj 16:41
Patronus: (−4)
2 = 4x*5x
16 = 20x
2
| | 2√5 | | 2√5 | |
x = |
| lub x = − |
| |
| | 5 | | 5 | |
| 8√5 | | −8√5 | |
| , −4, 2√5 lub |
| , −4 , −2√5, żaden z nich nie jest jednak |
| 5 | | 5 | |
rosnący...
15 maj 16:41
15 maj 16:44
Michał: Dziękuję teraz już będę wiedział jak to ma wyglądać
15 maj 16:44
picia: faktycznie. moze ten srodkowy ma byc 4..
15 maj 16:47
Michał: nie u mnie w zadaniu jest −4
15 maj 16:56