c.g
Rasta Manka: Między liczby 36 i 2916 wstaw trzy liczby tak, aby wraz z danymi tworzyly ciag geometryczny.
14 maj 17:40
Patryk: jesteś tam ?
14 maj 17:42
Rasta Manka: jestem
14 maj 17:43
Patryk: mamy taki ciag
1 2 3 4 5 nar wyrazów
36,a,b,c,2916
a1=36
a5=2916
z tego co napisałem wylicz q czyli iloraz
14 maj 17:45
Patryk: umiesz ?
14 maj 17:45
Rasta Manka: nie nie wiem jak
14 maj 17:47
14 maj 17:48
Rasta Manka:
x2=36y
y2=x*y
z2=2916y
ja cos w tym stylu na lekcji robilam tylko jak to rozwiazac?
14 maj 17:49
Patryk: tak jest trudniej, zrozum link
14 maj 17:49
Rasta Manka: no ja wmaire ogarniam ciagi ale nw jak rozwiazac ulad na 3 niewiadome
14 maj 17:50
Rasta Manka: no kminie link bo robilam takie zadanka juz, pomoz mi rozwiazac to z tego ukladu
14 maj 17:50
Patryk: a1=36
a5=2916
kminisz ?,to wylicz iloraz
14 maj 17:51
Rasta Manka: no ale p[rosze cie pomoz mi to rozwiazac z ukladu, powiedz mi jak to sie podstawia bo ja to
musze ukladem zrobic bo jtr na kartkowce bd miala i ukladem musze
14 maj 17:53
Rasta Manka: a5=a1*q4
2916=36*q4
q4=81
q=3
pasuje?
14 maj 17:58
Rasta Manka: lub q=−3
14 maj 17:59
Rasta Manka: takk

14 maj 17:59
Patryk: zaraz sprawdze
14 maj 18:01
Patryk: ok zatem nastęne wyrazy bedą
36 (108 324 972 )2916
bo 36*3=108
108*3=324
324*3=972
972*3=2916
14 maj 18:04
Patryk: wiesz juz dlaczego
jak wiesz to napisz wyrazy dla drugiego znaczy q=−3
14 maj 18:04
Rasta Manka: i wychodzilo by ze q=x/36 czyli x=108
q=y/x czyli y=324
q=z/y czyli z=972

? tak?
14 maj 18:05
Rasta Manka: heheh juz kminie
14 maj 18:06
Patryk: tak tak tak no napisałem
14 maj 18:06
Patryk: ale jeszcze zamiast q=3 jest q=−3 no wiesz
14 maj 18:06
Patryk: czy odpowiedzi się zgadzają ?
14 maj 18:07
Rasta Manka: wiem wiem juz to napisalam dzieki
14 maj 18:07
Rasta Manka: nie mam odpowiedzi do tego
14 maj 18:07
Rasta Manka: dziekuje za pomoc Bless ^^
14 maj 18:08
Patryk:
14 maj 18:08
14 maj 18:09
Rasta Manka: Basia juz wiem, mowilam juz dzieki : )
14 maj 18:11
Rasta Manka: pa wam
14 maj 18:11
Artur z miasta Neptuna: up
16 maj 18:31