ciag geometryczny
Rasta Manka: Między liczby 36 i 2916 wstaw trzy liczby tak, aby wraz z danymi tworzyly ciag geometryczny.
14 maj 17:19
Basia:
36,x,y,z,2916 geometryczny ⇒
x = 36*q
y = 36*q2
z = 36*q3
2916 = 36*q4
wylicz q (dwie możliwości) i potem dla każdej z nich oddzielnie wylicz x, y, z
14 maj 17:23
Rasta Manka: to raczej nie tak ja na lekcji mialam cos w stylu:
x2=36y
y2=x*y
z2=2916y
i z tego ukladu to wyliczac tylko ze ja nie potrafie na 2 niewiadome
14 maj 17:25
Rasta Manka: znaczy na 3 niewiadome chcialam napisac*
14 maj 17:26
Basia: to
nie jest poprawne, a poza tym co to aż tak komplikować ?
| | 2916 | |
q4 = |
| = 81 ⇒ q2 = 9 ⇒ q=3 lub q= −3 |
| | 36 | |
szukane liczby to:
x = 36*3 y=36*9 z=36*3
3
lub
x = 36*(−3) y=36*9 z=36*(−3)
3 = 36*(−27)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Twój układ (jeśli już) musi wyglądać tak:
x
2 = 36y
y
2 = x*
z
z
2 = 2916y
stąd masz
x
2 = 36y
y
3 = 36*2916y
y
3 − 36*2916y = 0
y(y
2−6
2*54
2) = 0
y=0 (niemożliwe) lub y= 6*54 lub y= −6*54
co daje Ci to samo co wyżej
ALE O ILE WIĘCEJ LICZENIA
14 maj 18:07
Rasta Manka: no tak, poprostu pomylilam jedna literke, ale dobra juz to rozkminilam z kims innym dzieki
14 maj 18:10
Patryk:
14 maj 18:12
Basia: zapytaj swoją nauczycielkę (nauczyciela) po co to aż tak komplikować, skoro można rozwiązać w
trzech linijkach, w sposób jasny, przejrzysty i oczywisty
14 maj 18:13