Trójkąty podobne
Aga: Uzasadnij, że zacieniowany trójkąt jest podobny do trójkąta ABC. Znajdź skalę podobieństwa.
Ten trójkąt pojawił się w tym zadaniu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/84515.html
Przepraszam, że podaje cudze zadanie, ale nie umiem tego narysować

Skalę mam, wiem, że będzie to cecha kąt−kąt, tylko nie wiem czy dobre kąty podaje:
kąt CAD= kąt CBA
kąt ACD= kąt BCA
Bardzo proszę o sprawdzenie, to dla mnie bardzo ważne
14 maj 16:56
Basia: dobrze
14 maj 17:17
Aga: Wow nie wierzę

To mam jeszcze jedno pytanie, chciałam je sobie rozrysować na dwa trójkąty i mi wyszło trochę
inaczej, ale wydaje mi się, że wszystko się zgadza, rysunek jest tu:
http://tinypic.com/view.php?pic=f2tlx&s=6
Bardzo proszę o sprawdzenie
14 maj 17:24
Artur z miasta Neptuna: coś jest źle
16 maj 18:29
MIRRO: k=4/5
|ABC| = |CAD|
|ACB| = |ACB|
△ADC∼ △ABC
14 maj 19:33