Podobieństwo
mm:

POMOCY

Uzasadnij że zacieniowany trójkąt jest podobny do trójkąta ABC. Znajdź skale podobieństwa.
11 mar 22:17
Vizer: pomysl troche. Zadanie jest latwe;.Wskazowka popatrz na katy i do obliczania skali wykorzystaj
dane z rysunku
11 mar 22:21
mm: NIe wiem, moim zdaniem to trochę za mało danych żeby obliczyć skalę w tym zadaniu. Może
najpierw kąty wyliczyć?
11 mar 22:26
Vizer: wyliczenie katow ci do skali nie potrzebne. Wskazowka 2) "wyciagnij zamalowany trojkat i ustaw
go tak jak ΔABC
11 mar 22:28
mm: NIe wiem, moim zdaniem to trochę za mało danych żeby obliczyć skalę w tym zadaniu. Może
najpierw kąty wyliczyć?
11 mar 22:28
mm:

11 mar 22:32
Vizer: oznacz kat C i "zobacz" go dla malego trojkata i duzego trojkata
11 mar 22:34
mm: Kąt C przy bokach 5 i 4
11 mar 22:37
mm: Kąt C przy bokach 5 i 4
11 mar 22:37
Vizer:

Kat β jest WSPÓLNYM kątem ΔABC i ΔABD. Kąt α jest w obu trójkątach więc
ΔABC∼ΔADC(kk)
11 mar 22:42
mm: Wow...

Do tego bym raczej nie doszła..
11 mar 22:50
Vizer: A ze skalą podobieństwa sobie dałaś radę?
11 mar 22:51
mm: chwilkę pomyślę..
11 mar 22:53
mm: k=2
11 mar 23:00
Vizer: Nie, a jak liczyłaś?
11 mar 23:04
mm: Moment... myślę.. skala to było coś krótszy bok do dłuższego... tak coś kojarzę? To w takim
wypadku byłoby 4 do 5? Ale to jest skala?
11 mar 23:08
Vizer:

skala to jest tak na chłopski rozum wspóczynnik powodujący ile razy trójkąt się "zwiększy" lub
"zmniejszy"
W tym przypadku:
CD=k*AC
czyli k to taki w tym przypadku współczynnik, który bedzie zmnieszał długość boku
4=k*5
11 mar 23:17
mm: Dzięki wielkie. Nie jestem orłem z matmy
11 mar 23:22
Vizer: Ale dobrze, że się starasz piątek noc a ty o zadaniach z matmy myślisz to raczej dobry znak
11 mar 23:24
mm: Dzięki wielkie. Nie jestem orłem z matmy
11 mar 23:24
mm: Dzięki wielkie. Nie jestem orłem z matmy
11 mar 23:24
mm: Piszę gdyż nie lubię zostawiać na ostatnią chwilę.
PS. DZIĘKI WIELKIE

DOBRY JESTEŚ z Matmy
11 mar 23:32
mm: Piszę gdyż nie lubię zostawiać na ostatnią chwilę.
PS. DZIĘKI WIELKIE

DOBRY JESTEŚ z Matmy
11 mar 23:32
mm: Piszę gdyż nie lubię zostawiać na ostatnią chwilę.
PS. DZIĘKI WIELKIE

DOBRY JESTEŚ z Matmy
11 mar 23:33