rozwiąż nierówność
meg: rozwiąż nierówność:
3logx+13≤log3(1+x}−2
13 maj 19:45
Święty: Zacznij od dziedziny.
| | 1 | |
Wskazówka: logx+13= |
| |
| | log3(x+1) | |
13 maj 19:47
meg: x∊(−1,+∞)−{0}
13 maj 19:54
konrad: a czemu bez zera?
13 maj 19:56
konrad: a nie sorry, dobrze jest
13 maj 19:57
meg: i co dalej?
13 maj 19:58
13 maj 20:01
meg: nic mi nie wychodzi:(
13 maj 20:08
konrad: spójrz na ten wzór i spójrz na swoje równanie − nic nie widzisz ?
13 maj 20:10
meg: no widzę są podobne, ale próbuje i tak mi nic nie wychodzi:(
13 maj 20:12
konrad: chodzi o to, że L=P, to równanie jest tożsamościowe
13 maj 20:13
meg: ale to jest nierówność 3logx+13≤log3(1+x)−2
13 maj 20:17
konrad: o fu***
ja cały czas patrzyłem na post Świętego
13 maj 20:19
meg: no i jak to rozwiązać?
13 maj 20:26
meg: pomocy, proszę
13 maj 20:36
konrad: ja szczerze powiedziawszy nie wiem jak to rozwiązać
13 maj 20:40
Mila:
3log
x+13≤log
3(1+x}−2
zał.
x+1>0 ⋀ x+1≠1
x>−1 ⋀ x≠0
log
3(1+x}=t
dokończ
13 maj 21:46