rozwiaz
nie kapuje: Te dwa przykłady (wykresy nie potrzebne)
a)3x²+1>2½x
b)x−7≥5x²
Pilne!
Proszę o całe rozwiązanie a nie tłumaczenie
13 maj 14:27
asdf: Pomyliłeś forum
13 maj 14:29
nie kapuje: dlaczego? ej no ziom tylko te 2 przyklady
13 maj 14:36
ManFanUtd: Napisz to czytelnie... Nie dość że mam Ci pomóc to zrozumieć i zrobić to jeszcze mam myśleć co
tam jest napisane? Jakby Ci zależało to byś się postarał chlujnie to zapisać
13 maj 15:04
nie kapuje: a)3x do potegi 2+1>2 i jedna druga
b)x−7≥5x do potegi drugiej
13 maj 15:11
xmateox: Na prawdę nie rozumiem czego można tu nie rozumieć... Jak zawsze staram się być kolerancyjny
tak tu się nie da... Jestem PEWIEN że masz gotowe wzory na rozwiązanie tego typu
nierówności...
2x
2−1>0
dalej rozwiązuj sam
13 maj 15:18
Beti: raczej tak:
6x
2 − 5x + 2 > 0
delta = 25 − 48 = −23
delta < 0, więc brak m. zer.
teraz wykres i rozwiązanie.
13 maj 15:22
nie kapuje: mam wzory tylko zawsze mi cos nie wychodzi i musze miec odpowiedzi takie same jak w ksiazce x
nalezy...wiem,ze tam trzeba napisac miejsca zerowe,tylko nie zawsze x1,x2 czasami na odwrot i
nie wiem dlaczego?
13 maj 15:23
nie kapuje: a tak nie moze być
delta=(−2 1/2)2−4*3*1
delta=4 1/4−12=−7 3/4<0 ?
13 maj 15:28
xmateox: | | 1 | | 1 | |
@Beti, to zależy bo raz pisał 2 |
| x a raz 2 |
| i się pogubiłem trochę
|
| | 2 | | 2 | |
@nie kapuje, nie bardzo rozumiem o czym mówisz
13 maj 15:30
nie kapuje: chodzi mi o to np.x nalezy do R albo x nalezy(−2;1) skad to wziac?
13 maj 15:33
13 maj 15:34
xmateox: rozwiązujesz nierówność więc odpowiedzią jest najczęściej przedział, rzadziej zbiór bądź
liczba
mając deltę wyznaczasz pierwiastki a mając pierwiastki możesz narysować przybliżony wykres.
Wtedy odczytujesz rozwiązanie z wykresu
13 maj 15:36
asdf: @nie kapuje
narysuj sobie oś, x
1 oraz x
2 umieść rosnąco w prawą stronę (bo liczby są poukłądane tak:
1,2,3,4,5,6...itd, a nie tak: 3,2,1...(−100)itd) Pierwszym miejscem zerowym po lewej stronie
jest te miejsce, które jest mniejsze od tej drugiej, np. masz takie coś:
x
1 = 3
x
2 = 2
rysujesz oś i zaznaczasz na układzie wsp. po lewej będzie x
2, a po prawej x
1.
W twoim przykładzie musisz wyznaczyć przedział ( bo masz nierówność) więc pamiętaj o
współczynniku kierunkowym

Powodzenia
13 maj 15:36
Mila:
a)
3x²+1>2½x
3x2−2,5x+1>0
Δ=2,52−4*3*1=6,25−12<0 brak miejsc zerowych, a=3>0 to parabola skierowana do góry, leży nad
osią OX, ma tylko wartości dodatnie dla wszystkich x.
czyli x∊R
b)x−7≥5x² ⇔5x2−x+7≤0
oblicz Δ
13 maj 16:00
nie kapuje: @Mila a dlaczego przy delcie znak jest odwrocony w druga strone z > na< ?
13 maj 17:13
nie kapuje: delta w podpunkcie b)
delta=(−1)2−4*5*7
delta=1−140=−139 i co dalej?
13 maj 17:20
asdf: nie wychodzi taka delta....patrz na znaki. Tego uczą w podstawówce
13 maj 17:24
nie kapuje: a=−5 b=−1 c=7
Δ=(−1)2−4*(−5)*7
Δ=1+140=141?
13 maj 17:30
nie kapuje: tam musi wyjsc nierownosc sprzeczna
13 maj 17:31
Mila: Δ=2,52−4*3*1=6,25−12<0 dlatego że wynik tego działania jest ujemny.
w drugim przykładzie
Δ=−139 i też napiszemy −139<0 czyli brak miejsc zerowych.
Funkcja przyjmuje wartości dodatnie, zatem nie ma rozwiązania nierówności: 5x2−x+7≤0
x∊Φ
Napisz inna nierówność, albo ja Ci napiszę, jeśli nie masz w zbiorze.
Zmień nick, to na przyszłość. (Źle się kojarzy)
13 maj 17:37
aaaaa: a ten jak bedzie 3x²+7≥5x ?
3x2−5x+7≥0
a=3 b=−5 c=7
delta=(−5)2−4*3*7
delta=25−84=−59?
13 maj 17:42
Mila: Funkcja przyjmuje wartości dodatnie dla x∊R.
13 maj 17:48
aaaaa: czyli delta jest dobrze wyliczona? i zmiana znaku
13 maj 17:50
Mila: dobrze.
Do "zobaczenia" na forum po 21.
13 maj 17:52
aaaaa: dziekuje
13 maj 17:53