wzór funkcji kwadratowej
lejdi: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f, która:
a) ma jedno z miejsc zerowych równe −1, jej wykres ma oś symetrii o równaniu x=1, a jej wartość
największa w przedziale <−6,−5> wynosi −32
b) ma dokładnie jedno miejsce zerowe równe 2, a jej wartość największa w przedziale <4,7>
wynosi −2
c) ma jedno z miejsc zerowych równe 3, maksymalny przedział, w którym jest ona malejąca,
to <1, nieskończoność) a jej wartość największa w przedziale <−7,−6> wynosi −45
błagam o pomoc
11 maj 20:14
lejdi: niech mi ktoś pomoże, proszę
11 maj 20:54
Mila:
a) x
1=−1, x
2=2 ( symetrycznie do prostej x=1)
wierzchołek paraboli na prostej x=1 ,naszkicuj
f(x)=a(x+1)*(x−2) postac iloczynowa
rozważmy a>0
f(−6)=−32
a*(−6+1)*(−6−2)=−32
rozważamy a<0
f(−5)=−32
a*(−5+1)*(−5−2)=−32
| | −8 | |
f(x)= |
| *(x+1)*(x−2) możesz wymnożyć albo tak zostawić |
| | 7 | |
reszt podobnie
11 maj 23:00
asdf: x1 = −1, p = 1 → x2 = 3
11 maj 23:01
Mila: asdf dzięki, źle odczytałam.
Poprawię.
11 maj 23:18
11 maj 23:18
Mila: x1=−1, x2=3 ( symetrycznie do prostej x=1)
wierzchołek paraboli na prostej x=1 ,naszkicuj f(x)=a(x+1)*(x−3) postac iloczynowa
rozważmy a>0
Leidi teraz sama policz wg tego co wcześniej liczyłam, ale dla x=3
11 maj 23:20