POMOCY!
lejdi: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f, która:
a) ma jedno z miejsc zerowych równe −1, jej wykres ma oś symetrii o równaniu x=1, a jej wartość
największa w przedziale <−6,−5> wynosi −32
b) ma dokładnie jedno miejsce zerowe równe 2, a jej wartość największa w przedziale <4,7>
wynosi −2
c) ma jedno z miejsc zerowych równe 3, maksymalny przedział, w którym jest ona malejąca,
to <1, nieskończoność) a jej wartość największa w przedziale <−7,−6> wynosi −45
błagam o pomoc
11 maj 21:07
krystek: | | x1+x2 | |
a) x1=−1 to z osi symetrii x2=3 ponieważ |
| =1 |
| | 2 | |
11 maj 21:12
lejdi: czyli y=(x+1)(x−3)
11 maj 21:18
krystek: a(x−x1)(x−x2) i terraz wyznacz a
11 maj 21:19
lejdi: ale nie wiem jak
11 maj 21:23
krystek: Wiesz ,że nawiększa wartośc to y=−32 i będzie dla x=−5 (naszkicuj sobie jka musi wyglądać
parabola− podpowiem gałęzie muza być w dół skierowane)
11 maj 21:32
lejdi: narysowałam, jednak nadal nie wiem
11 maj 21:36
krystek: Nie chce się wgrać rysunek.
Wstawiasz za x=−5 i y=−32 i wyliczysz a
Parabola musi mieć gałęzie w dół skierowane, gdyby były do góry wówczas warości (−6,−5> byłyby
dodatnie!
11 maj 21:38
asdf: masz tu wskazówkę:
f(−5) = 32
11 maj 21:42
krystek: y=a(x+1)(x−3) to −32=a(−5+1)(−5−3)
11 maj 21:43
lejdi: ale do jakiego wzoru podstawiam?
11 maj 21:44
lejdi: ok, rozumiem
11 maj 21:44
lejdi: dzięki serdeczne
11 maj 21:45
krystek: Miłej pracy
11 maj 21:49
magda: b) ma dokładnie jedno miejsce zerowe równe 2, a jej wartość największa w przedziale <4,7>
wynosi −2
Wiecie jak to zrobić?
Bądz zadanie:wyznacz wzór funkcji kwadratowej−funkcja jest malejąca w przedziale od (minus
nieskończoności do 1> i rosnąca w przedziale od<1,do plus nieskończonosci).Wartosc najmniejsza
funkcji to −3,a jej wykres przechodzi przez punkt p o współrzędnych(2,1)
17 maj 16:32