Równania prostych
mala2:
Równania prostych
mx − y + 5 = 0
x − 2y − 1 = 0
1) m = 1/2 proste są równoległe ?
2) m = − 2 sa prostopadłe ?
Kręci mi sie w głowie, wychodzi mi 2 x TAK , ale to chyba źle. Proszę o pomoc.
−2y = − x + 1
y = 1/2 x − 1/2
a
1 = 1/2
−y = − mx −5
y = mx + 5
a
2 = a
1 = 1/2
2)
a
1 * a
2 = − 1
1/2 * (−2) = −1
Co robię źle. To nie jest test wielokrotnego wyboru. Czy jest
6 maj 23:51
picia: si. masz inne odpowiedzi?
6 maj 23:57
mala2: to cała treść
Proste l i k określone są równaniami : l: mx−y+5=0, k:x−2y−1=0. Wynika z tego że
A) proste l i k są równoległe gdzy m= jedna druga (1/2)
B) proste l i k są prostopadłe gdzy m=−2
C) prosta l przecina oś y w punkcie o współrzędnych (0,5) dla dowolnej wartości parametru m
7 maj 00:00
mala2: @ picia, dziękuję i proszę
7 maj 00:03
7 maj 00:17
picia: podstaw sobie za m=0 a potem np 1
7 maj 00:20
picia: dobra, ogladalem film. c) tez ok. zeby sprawdzic w jakim punkcie przecina os y to za x
wstawiasz 0 a masz mx+5 czyli zawsze bedzie (0,5). prosze
7 maj 00:24
mala2: Bardzo Ci dziękuję

wyszło mi:
x = 0
y = 5
Czy w tym zadaniu jest to znaczy 3 x TAK ?
7 maj 00:29
picia: zawsze Ci tak wyjdzie.juz wyjasnilem.
TAK
7 maj 00:30