funkcja kwadratowa
LANDRYNECZKA NOCĄ: wykres funkcji kwadratowej f(x)= − x2 + 1 ma dwa punkty wspólne z prostą o równaniu... proszę
o odpowiedź miłosierni ludzie, najlepiej taką łopatologiczną.
6 maj 23:23
6 maj 23:24
LANDRYNECZKA NOCĄ: a da się to jeszcze prościej wytłumaczyć? skąd obliczyć współrzędne wierzchołka? i przepraszam
za dublowanie zadań, ale poważnie nie znalazłam tego wcześniej...
6 maj 23:29
Kejt:
https://matematykaszkolna.pl/strona/69.html
tu masz wzory, musisz obliczyć "p" i "q".
ale jak już wspomniałam przy tak prostej funkcji wystarczy narysować sobie parabolę z ramionami
w dół(bo a<0) i przesuniętą o jednostkę do góry(bo jest +1)
Prościej chyba naprawdę nie umiem, ale w razie czego pytaj.
6 maj 23:33
asdf: narysuj sobie ta funkcje to zobaczysz
6 maj 23:34
asdf: kejt, w tym przypadku nie trzeba znac p
6 maj 23:35
LANDRYNECZKA NOCĄ: a skąd we wzorze odczytuję p i q? muszę go przekształcić?
6 maj 23:40
Kejt: Czysto teoretycznie trzeba..bo są podane proste x=... wiem, że od razu widać, że one nie
pasują..ale niech już sobie to narysuje..przynajmniej będzie wiedziała jak.
6 maj 23:40
Kejt: nie odczytujesz..tylko liczysz.
6 maj 23:40
LANDRYNECZKA NOCĄ: a tutaj jest b=0, tak?
6 maj 23:43
Kejt: tak
6 maj 23:44
LANDRYNECZKA NOCĄ: czyli p jest równe 0?
6 maj 23:44
Kejt: tak
6 maj 23:45
LANDRYNECZKA NOCĄ: zrozumiałam w końcu, dziękuję Kejt
6 maj 23:48
Kejt: nie ma sprawy
6 maj 23:49