ZD. Tekstowe
Artur: Koszt wynajmu autokaru wyn. 1440 zł. Na wycieczkę pojechało o 3 uczniów mniej niż planowano, co
spowodowało wzrost opłaty dla każdego uczestnika o 2zł.
a) Ile osób pojechało na wycieczkę?
b) Jaki był koszt wycieczki dla każdego uczestnika?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Powiem tak, coś tam próbowałem i doszedłem do końcowego wniosku takiego;
(y−3) * ( 1440 : y + 2) = 1440
Przekształciłem wzór gdzie:
y −> to liczba uczniów
x −> kasa za każdego ucznia
y *x = 1440 więc
1440 : x = y dlatego mamy
(y−3) * ( 1440 : y + 2) = 1440
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Teraz, moje pytanie... Czy w ogóle dobrze kombinuje? Co mam dalej z tym robić? Bo doszedłem do
Δ i jakieś ogromniaste liczby mi wyszły, wiec myślę że coś jest nie tak... I tak hmm, sam nie
wiem co dalej robić? (help me)
P.s Wiem, może nie jestem jakimś super−matematycznie uzdolniony, ale przy okazji możecie
powiedzieć co mam sobie potworzyć do matury, pliiis!

Mam, dobre chęci

Byłbym, baardzo
wdzięczny.

Jeszcze raz, z góry dzięki
6 maj 22:35
Mila: n − planowana liczba uczestników wycieczki
c−koszt dla jednego ucznia
n−3 rzeczywista liczba uczestników
c+2 nowy koszt dla jednego ucznia
n*c=1400
(n−3)*(c+2)=1440
n*c+2n−3c−6=1440
1440+2n−3c−6=1440
oblicz n i wstaw do równania n*c=1440
6 maj 22:47
6 maj 22:56
pigor: ...

bardzo dobrze to sobie wykombinowałeś,
a więc doszedłeś do równania np. takiego :
1440y−3=1440y+2 / *
12y(y−3) ⇔ 720y=720(y−3)+y(y−3) ⇔
⇔ y
2−3y−2160=0 i
√Δ=93 ⇒
y=12(3+93)=
48 − szukana liczba uczniów,
zatem
1440y= 144048=
30 − kasa każdego ucznia . ...
6 maj 22:57
Artur: Bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedź
6 maj 23:29
Mila:
6 maj 23:33