jey47s: prosze o pomoc do kilku zadan:
1) Dany jest wielomian W(x)=(5x
3-3x-2)
10. oblicz sume wszystkich wspołczynników tego
wielomianu.
2) Znajdz rownania osi symetrii hiperboli y=2x/(x+3).
3) Znajdz wzory dwoch funkcji homograficznych f i g takich, ze f(x)+g(x)=12/(x
2-4).
4) Dla jakich wartosci a, b, c osią symetrii hiperboli y=(a/(x+b))+c jest prosta:
a) y=x
b) y=-x
Prosiłbym o w miare szybką pomoc, bo juz jutro mam test caloroczny
18 maj 12:42
Jakub: Zad 1
Liczysz W(1) i masz sumę wszystkich współczynników. Zobacz na przykładzie:
G(x)=3x4+5x3+x+6
G(1)=3+5+1+6=15
18 maj 14:19
Jakub: Zad 2
2x 2(x+3) -6 -6
--- = -------------- = --------- +2
x+3 x+3 x+3
Asymptoty tej funkcji to proste x=-3, y=2. Przecinają się one w punkcie (-3,2)
Zrób rysunek tak jak w zadaniach na
157 na dole.
Oś symetrii to prosta nachylona do osi x pod kątem 135
o czyli y=1x+b (zob.
1212)
Współczynnik b znajdziesz korzystając z punktu (-3,2)
18 maj 14:26
MnQ: pod katem 45 stopni w tym przypadku
18 maj 14:34
MnQ: zad 4
a) a = 1 b,c = 0
b a = -1 b,c = 0
18 maj 14:38
MnQ: sorka, w zad. 4 bedzie odwrotnie
18 maj 14:38
Jakub: MnQ ma rację. Są dwie osie symetrii
z kąta 45o y = 1x+b
z kąta 135o y = -1x+b (a nie tak jak wcześniej napisałem)
18 maj 14:53
jey47s: dzieki wielkie, nie wpadlbym na to by podstawic 1, zeby obliczyc sume tych
wspolczynników, to z osiami symetrii zrobilem podobnie, tylko nie bylem pewny czy
dobrze
18 maj 15:07