matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Pomocy!Prosze!:):
Oblicz obwód trójkąta prostokątnego którego przeciwprostokątna ma długość 10, a tangens
1
jednego z kątów ostrych jest równy
2
5 maj 20:31
Kejt:
a; b − przyprostokątne
a
1
=
=> 2a=b
b
2
a
2
+b
2
=10
2
=> a
2
+b
2
=100 a
2
+4a
2
=100 5a
2
=100 a
2
=20 a=2
√
5
b=4
√
5
Ob=10+2
√
5
+4
√
5
=6
√
5
+10
5 maj 20:34
Pomocy!Prosze!:):
dziękuje
5 maj 20:37
Pomocy!Prosze!:):
rozwiążesz też to:?
https://matematykaszkolna.pl/forum/144808.html
prosze!
5 maj 20:37