funkcja
milaaaa ^^: Sprawdźcie mi to proszę : Wyznacz dziedzinę funkcji danej wzorem y=
√4x−8
y=
√4x−8
y= x + 8 [kurde nie ma tego znaku tu ma być −−> większe bądź równe] 0
czyli x [większe bądź równe] − 8 lub 8 [niewiem jak to ma być słyszałam ze wynik nie może
być ujemny więc teraz to już zwariowałam O
o
tak to ma być

bo nie mam nawet podobnego zadania w ksiażce i niewiem jak to zrobić

i drugie podobne a tu już kompletnie niewiem co robić :
Wyznacz dziedzinę funkcji danej wzorem y= 4x / 9x
2 − 4
Pomóżcie
22 kwi 19:54
Mickej : 4x−8≥0 co do pierwszego
x≥−2
co do drugiego to mianownik≠0 czyli
9x2−4≠0
(3x−2)(3x+2)≠0
x≠2\3 x≠−2\3
22 kwi 19:56
Eta: Poprawiam Mickeja

( myśli pewnie już o AGH ?
1/ 4x − 8≥0 to 4x≥
8 to x≥
2
Znak ≥ masz na pasku pod napisem
powrót do zadań
widzisz te znaki ?
22 kwi 20:02
milaaaa ^^: aha dziekuje slicznie TYLKO MAM PYTANKO MÓGŁYBYŚ JESZCZE WYTŁUMACZYCZ DLACZEGO TAK A NIE
INACZEJ? HEHE i rozpisać ten 1−szy przykład

^^
22 kwi 20:04
Mickej : no fakt przepraszam
22 kwi 20:04
Mickej : a ja nie myślę tylko marze
22 kwi 20:05
milaaaa ^^: he no widze

ale pierwszy raz jestem na tym forum wie nie zauwazylam
22 kwi 20:05
milaaaa ^^: ejj bo niewiem skąd sie wziął ten wynik/i
22 kwi 20:22
Mickej : bo wartość pod pierwiastkiem≥0
czyli
4x−8≥0
4x≥8 dzielimy przez 4
x≥2
a ten drugi przykład to rozpisałem z róznicy kwadratów
22 kwi 20:25
milaaaa ^^: aha okej dzieki

ale jestescie mądrzy
22 kwi 20:29