matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zamień wielomian na postać ilocznową
Trix:
Rozwiązuje zadania na matematykę, wszystko już prawie obliczone, a zawiesiłem się na zamianie wielomianu na postać iloczynową
Wielomian: x
3
+x−2
4 maj 10:58
Stres:
W(1) = 1
3
+ 1 − 2 = 0 zastosuj teraz
1401
4 maj 11:01
krystek:
lub x
3
−x+2x−2=x(x
2
−1)+2(x−1)=x(x−1)(x+1)+2(x−1)=... i teraz dasz radę!
4 maj 11:06