znajdź trzecią pochodną funkcji
enek:
Znajdź trzecią pochodną funkcji f(x) = 2x − 2/x
2 maj 14:16
2 maj 14:18
enek: ale na czym polega stwierdzenie "trzecią" ?
2 maj 14:20
Krzysiek: trzy razy liczysz pochodną
2 maj 14:26
enek: aha, dobra to już coś wiem

a możesz podać końcowy wynik, jak już się połapię to chcę
sprawdzić czy dobrze mi wyjdzie
2 maj 15:02
2 maj 15:03
enek: Coś takiego ? f'=2−2*(x−1)'=
2 maj 15:04
Krzysiek: tak ,tylko to będzie dopiero pierwsza pochodna
2 maj 15:06
yes: pomocy

z drugą i trzecią
czyli f(x) = 2x−2/x =
f('x)= 2−2*(x
−1)= I pochodna
2− 2* −1 x
−2 ? II pochodna?
5 maj 11:27
Megi: a w ogóle to by było chyba przy
czyli jest źle wszystko
5 maj 11:33
no:
5 maj 15:32
enek: | | 2 | |
to jak to ma być... 2x− |
| mam przykład to co jest żle... |
| | x | |
7 maj 08:43
Please: Znajdź trzecią pochodną funkcji:
8 maj 09:49
Basia:
| | 2 | | 4 | |
f"(x) = − |
| *2x = − |
| |
| | x4 | | x3 | |
| | 4 | | 12 | |
f(3)(x) = |
| *3x2 = |
| |
| | x6 | | x4 | |
| | a | | −a | |
na podstawie: ( |
| )' = |
| *f'(x) |
| | f(x) | | (f(x))2 | |
8 maj 09:57
Dziękuję: a z którego wzoru to się wzięło:
| | 2 | | 2 | |
f'(x) = 2 + |
| jak było 2x − |
| |
| | x2 | | X | |
8 maj 13:45
?: ?
9 maj 08:36
Basia: no przecież napisałam z którego; patrz "na podstawie:......"
9 maj 09:04
krystek: To może inaczej:
| | 2 | | 2'*x−2*x' | | 0*x−2*1 | | 2 | |
f'(x)=(2x− |
| )'=2(x)'− |
| =2*1− |
| =2+ |
| |
| | x | | x2 | | x2 | | x2 | |
9 maj 09:15
krystek: | | 2 | | 1 | |
lub (2x− |
| )'=(2*x−1)'=2−2*(−1)*x−1−1=2+2* |
| |
| | x | | x2 | |
9 maj 09:18
emek: | | 2 | |
Czyli @Basia źle zrobiła bo Jej wyszło 2x − |
| |
| | x2 | |
9 maj 18:22
krystek: Basia dobrze zrobiła. Patrz post z godz 9:57
9 maj 18:24
krystek: Masz liczoną na na różne sposoby i zawsze taka sama musi być
9 maj 18:28
emek: a tak przepraszam to ja źle popatrzyłem wtedy i nie potrzebnie głowę zawracam, dzięki
9 maj 18:35
emek: mam tylko jeszcze jedno pytanie skoro w II pochodnej wyszło "−" to w III też chyba powinien być
"−" czy znowu coś źle robię/patrzę ?
9 maj 18:40
emek: ah − i − daje +

już wiem
9 maj 18:40