Dowody
kylo1303: Chętni na zestaw dowodów geometrycznych!
Zbieram chętnych na zestaw dowodów geometrycznych, specialnie dla nas od rumpek. Takze
wpisywac sie. Poziom dowodow: maturalny rozszerzony.
1 maj 19:19
awe: zgłaszam się
1 maj 19:20
Vax: Zgłaszam się !
1 maj 19:21
rumpek: Vax się nie liczy

[Nie jest maturzystą ]
1 maj 19:21
Vax: Eh szkoda..
1 maj 19:22
kylo1303: Ale zaliczamy go jako chetnego, takze 3ech juz jest xD
1 maj 19:22
psik: Me
1 maj 19:23
rumpek: Ok, za 30 minut coś wrzucę, wpierw znajdę
1 maj 19:24
kylo1303: rumepk Jasne, wszyscy beda wdzieczni
1 maj 19:31
loko: poproszem
1 maj 19:31
Eta:
Ja też poproszę
1 maj 19:52
Natalia: I ja!
1 maj 19:56
koło: ja również poprosze
1 maj 19:59
emagnuski: I too
1 maj 20:00
rumpek:
Zakres rozszerzony − typowo maturalne
Zadanie 1 (3pkt)
Mając podany trapez ABCD, oraz punkt S, który jest środkiem jednego z ramion danego czworokąta.
Dany punkt połączono z wierzchołkami drugiego ramienia. Udowodnij, że pole danego trójkąta
jest dokładnie połową pola trapezu.
Zadanie 2 (3pkt)
W trójkącie ABC dana jest prosta y, która jest równoległa względem podstawy. Dana prosta
przecina się z bokami odpowiednio w punktach E i F. Pole powstałego trapezu jest równe polu
| | |CE| | |
powstałego trójkąta [mniejszego]. Uzasadnij, że zachodzi: |
| = √2 + 1. [ |AB| − |
| | |EA| | |
podstawa, |AC| i |BC| ramiona tego trójkąta]. Zadanie pisałem z pamięci, chyba dobrze
Zadanie 3 (4pkt)
Dany jest trapez od podstawach odpowiednio x i . Przekątne tego trapezu przecinają się w
punkcie O, przez ten punkt prowadzimy prostą równoległą do podstaw. Dana prosta równoległa
przecina się z ramionami odpowiednio w punktach: E i F. Uzasadnij, że odcinek |EF| jest równy
| | 2xy | |
|
| . [średnia harmoniczna] |
| | x + y | |
Zadanie 4 (4pkt)
Na rysunku [rysunek 1] mamy przedstawione: trójkąt równoramienny △DEF. Z wierzchołka A będącego
na przeciwprostokątnej |EF| poprowadzono odcinki |AC| i |AB|, są one prostopadłe odpowiednio
do boków |DF| i |DE|. Wykaż, że |AC| + |AB| = |EF|.
Zadanie 5 (4pkt)
W trapezie o podstawach a,b (a,b > 0). Wykaż, że długość odcinka łączącego środki przekątnych
Zadanie 6 (4pkt)
Uzasadnij, że dla trójkąta △ABC iloczyn długości dwóch jego boków jest równy 2hR (h − wysokość
padająca na trzeci bok) R − promień okręgu opisanego na trójkącie ABC.
Zadanie 7 (3pkt)
Patrząc na rysunek [rysunek 2] i wiedząc, że |LM| = |LN| udowodnij, że zachodzi związek |KN| =
|NM|.
Zadanie 8 (4pkt)
Na bokach AC i BC trójkąta ABC obrano punkty P i Q takie, że |AP| : |PC| = 2 :1 oraz |BQ| :
|QC| = 2 :1. Odcinki AQ i BP przecinają się w punkcie R . Wykaż, że pole czworokąta CP RQ jest
równe polu trójkąta ARP .
Zadanie 9 (2pkt)
Na przekątnej równoległoboku ABCD [przekątna BD] wybierz dowolny punkt M. Uzasadnij, że pole
trójkątów AMD oraz CDM są takie same.
Zadanie 10 (3pkt)
| | a + b − c | |
Udowodnij, że dla trójkąta prostokątnego długość promienia jest równa |
| . |
| | 2 | |
Zadanie 11 (4pkt)
W trapezie ABCD o podstawach a i b (a> b) na przedłużeniu odcinka DC zaznaczono punkt x tak,że
prosta |AX| podzieliła ten trapez na dwie części o równych polach. Wykaż, że odcinek |CX| =
Wszystkie zadania typowo maturalne

Łatwy poziom.
1 maj 20:08
rumpek: Eta no bez "jaj"
1 maj 20:08
Eta:
No dobrze

pasuję, bo to banalne

Powodzenia Wszystkim zainteresowanym
1 maj 20:13
kylo1303: Ide cos przejem a potem trzeba sie bedzie brac do roboty. Dzieki wielkie
1 maj 20:17
blogther: w zadaniu 10 długosc promienia opisanego czy wpisanego?
1 maj 20:25
Vax: Wpisanego.
1 maj 20:27
blogther: czy to z polecenia mamy sie domyslic ze promien lezy na boku tego trojkata
chyba to jednak tak bedzie
1 maj 20:27
rumpek: Wpisanego naturalnie
1 maj 20:27
blogther: w zadaniu drugim tez cos ucieło
1 maj 20:29
blogther: nie okey wszysto dobrze jestw tym zad 2
1 maj 20:30
problematyk: Jak najlepiej uczyc sie dowodow? Tzn. jakas ksiazka/strona , samemu probowac czy gotowe
analizowac ? Bo kompletnie mi to nie idzie

Z tych dowodow to z 5−6 bym zrobil, w tym 4
pamietam na pamiec
1 maj 20:30
blogther: ten trapez z zadania pierwszego to jest dowolny czy moze byc prostokatny rownoramienny
bo tam pisze ze jest podany ten trapez
1 maj 20:36
awe: dzięki wielkie
rumpek! pierwsze już zrobiłam, zaraz rozkminiam następne
1 maj 20:45
pawe:

zadanie 1
pokazałem, że trapez dzieli się na 2 częśći, i te 2 częśći dzielą się na połowy, zaznaczyłem
kolorami te same kąty
czy taki dowód wystarczy?
1 maj 21:02
pawe: sorry, zadanie jest całkowicie źle, coś pomieszałem xD to moje 1
1 maj 21:05
kylo1303:

Jako ze punkt E jest polowa ramienia, wiec odcinki prostopadle do odpowiednich podstaw sa rowne
(jak ktos nie wierzy to niech pokaze to z podobienstwa trojkatow

).
| | 1 | |
PABCD= |
| *2h*(a+b)=h*(a+b)
|
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
PΔCDE+PΔABE= |
| *h*(a+b)= |
| *PABCD
|
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
PΔBCE=PABCD− (PΔCDE+PΔABE)=PABCD − |
| *PABCD = |
| *PABCD c.n.u |
| | 2 | | 2 | |
1 maj 21:18
kylo1303: Zadanie 2:
Pc=2P
1
| PΔEFC | | P1 | | 1 | | √2 | |
| = |
| = |
| =k2 → k= |
|
|
| PΔABC | | 2P1 | | 2 | | 2 | |
Dalej ladnie wyjdzie.
Poki co te 2 zadania malo ambitne.
1 maj 21:25
rumpek: Zrób do zadania 2 rysunek, i dokończ.
1 maj 21:26
Dociekliwy: To ja zapytam skąd te zadania, bo szczerze mówiąc niektóre już widziałem i nie pamiętam gdzie
xD
1 maj 21:30
kylo1303:

Rysunek troche nie odzwierciedla rzeczywistosci ale to bez znaczenia
|AC|=a
|BC|=b
|AB|=c
P
ABC=P
ABFE+P
EFC=2P
1
wyzej policzylem ze:
| |CE| | | | | √2 | | √2*(2+√2) | |
| = |
| = |
| = |
| |
| |EA| | | | | 2−√2 | | (2−√2)*(2+√2) | |
Prosze tato
1 maj 21:34
rumpek: 
2 pierwsze zadania z OE

podstawa
1 maj 21:36
kacper: podstawa rozszerzenia
1 maj 21:37
kylo1303: No to sie podbudowalem, zadania z podstawy nie stanowia dla mnie wiekszego
problemu <jupiii> To teraz za trzecie, po tresci wyglada trudniej.
1 maj 21:39
rumpek:
1 maj 21:39
kylo1303: Zadanie 3 chwilowo odpuszczam bo widze tam mase podobienstwa trojkatow, a nei chce mi sie
wprowadzac tylu rownan juz na samym poczatku rozwiazywania, takze zaczalem 4.
Zadanie 4.
|EA| jest przeciwprostokatna w ΔEAC ⇒ |EA|>|AC|
|AF| jest przeciwprostokatna w ΔAFB ⇒ |AF|>|AB|
|EA|+|AF|>|AC|+|AB|
|EF|>|AC|+|AB|
Czyli rownosc |EF|=|AC|+|AB| nie zachodzi.
1 maj 21:49
kylo1303:

I tutaj mam problem bo nie wiem jak zapisac wektory, dlatego bede pisal w nawiasie kwadratowym
( [] ).
[EB]=−[ED]
[AF]=−[CF]
|CD|=b
|AB|=a
[EF]=[EB]+[BA]+[AF]
[EF]=[ED]+[DC]+[CF]
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2[EF]=[EB]+[BA]+[AF]+[ED]+[DC]+[CF]
2[EF]=[BA]+[DC]+[EB]−[EB]+[AF]−[AF]
2[EF]=[BA]+[DC] −> zmieniam wektor [DC] na [CD]
2[EF]=[BA]−[CD]
1 maj 22:01
rumpek:
Zadanie 5 Znacznie krócej

Nie rób tego wektorowo
Zadanie 4 No przecież sam napisałeś |EA| > |AC| ∧ |AF| > |AB| (bo przeciwprostokątne są
dłuższe) Sumując to przecież otrzymasz prawdę
1 maj 22:07
kylo1303:

2Rhc=abc /:c (bo c>0)
2Rh=ab c.n.u
1 maj 22:08
kylo1303: W zadaniu 4 zatem jest blad w poleceniu, dales tam "=". To zadanie 5 kiedys robilem i to
wlasnie na 2 sposoby, zaraz zrobie nie−wektorowo.
1 maj 22:09
rumpek: Zadanie 6 można również dobrze z tw. sinusów i przede wszystkim ten pomysł był punktowany
1 maj 22:09
rumpek: kylo1303 no ale o co chodzi? Ty napisałeś nierówność która jest prawdziwa, nie wiem po co
ale ok. A masz udowodnić przecież
|AC| + |AB| = |EF|
1 maj 22:10
kylo1303: | | abc | |
Na dobra sprawe to wzor |
| bierze sie z tw. sinusow takze moznaby rzec ze na jedno |
| | 4R | |
wychodzi.
1 maj 22:10
kylo1303: Hmmm... albo ja czegos nie lapie albo nie wiem. Skoro mam udowodnic ze |AC| + |AB| = |EF|, a
pokazalem ze |EF| jest wiekszy od |AC|+|AB| czyli pokazalem ze teza jest nieprawdziwa.
1 maj 22:12
rumpek: ajajajaj, dobra, moja wina
|AC| + |AB| = |ED| 
Sorki

Alfabet mi się pomieszał
1 maj 22:14
kylo1303: Dobra, to wracamy do zadania 4 a po nim bedzie zadanie 5.
1 maj 22:19
kylo1303:

Z podobienstwa trojkatow:
oraz
az=xy+xz
bz=xy−xz
xy=az−xz
xy=bz+xz
bz+xz=az−xz
2xz=az−bz
2x=a−b
1 maj 22:29
Eta:

@
kylo1303
środkowa MN trapezu zawiera odcinek
EF
z podobieństwa trójkątów ACD i AEM
| | a+b | | a−b | |
|EF|= |MN| −b = |
| −b= |
| |
| | 2 | | 2 | |
c.n.u
1 maj 22:42
rumpek:
| | 1 | | 1 | |
|AG| = |
| |AD| i |BH| = |
| |CB| |
| | 2 | | 2 | |
z tw. Talesa dla trójkątów: △ADC i △ABD otrzymujemy:
| | 1 | | 1 | |
|EG| = |
| b i |FG| = |
| a |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | a − b | |
x = |FG| − |EG| = |
| a − |
| b = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
c.n.u.
1 maj 22:42
rumpek: jasny gwint
1 maj 22:43
Eta:
1 maj 22:43
Maslanek: Z. 10
Okręgu jakiego?
1 maj 22:44
Eta:
Dorzucę takie zadanie
| | 1 | | 2 | | 4 | |
Rozwiąż równanie: x3+2x2+4x+ |
| + |
| + |
| = 44 |
| | x3 | | x2 | | x | |
1 maj 22:50
kylo1303: Hmm... no nie da sie ukryc ze wasz sposob krotszy. W ogole przeoczylem ze to polowa
boku xD Chwilowo robie sobie przerwe ale dzisiaj postaram sie wrzucic jeszcze ze 2−3 dowody,
wszystkich raczej nei zrobie bo planuje napisac esej z angielskiego zeby miec material do
opracowywania.
1 maj 22:51
rumpek: Eta 
zadania "wykaż, że geometryczne"
1 maj 22:51
Eta:
Oj tam, oj tam
1 maj 22:52
Maslanek: | | 1 | | 1 | | 1 | |
x3 + |
| + 2(x2 + |
| ) + 4(x+ |
| ) = |
| | x3 | | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= (x+ |
| ) (x2 − 1 + |
| ) + 2((x+ |
| )2 − 2) + 4(x+ |
| ) = |
| | x | | x2 | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
= (x+ |
| ) (x2 − 1 + |
| + 2x + |
| − 4 + 4) = |
| | x | | x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= (x+ |
| ) ((x+ |
| )2 − 2 + 2(x+ |
| ) − 1) = |
| | x | | x | | x | |
Niech t =x+1/x
t (t
2 − 2 + 2t −1) =44
t
3 + 2t
2 − 3t − 44 = 0
Dobrze póki co?
Gdzieś błąd jest, bo nie wychodzą mi pierwiastki wymierne
1 maj 23:01
Maslanek: Dobra...
Już wiem gdzie

t
3 − 3t + 2t
2 − 4 + 4t =44
t
3 + 2t
2 + t − 48 = 0
t=3.
Dalej (t−3)(t
2+5t+16) = 0
t=3
x
2 − 3x + 1 = 0
1 maj 23:06
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x+ |
| =t x2+ |
| = t2−2 x3+ |
| = t3−3t |
| | x | | x2 | | x3 | |
t
3−3t+2(t
2−2)+4t−4=44
1 maj 23:10
Eta:
1 maj 23:11
Maslanek: Jedno −4 za dużo na końcu Eta
1 maj 23:12
Maslanek:
1 maj 23:12
1 maj 23:12
Eta:
Faktycznie
1 maj 23:13
Maslanek: Ja jabłek za darmo nie rozdaję
1 maj 23:14
rumpek: Ecie jabłko "żydzisz"

?
1 maj 23:21
Maslanek: Oj, oj. Etmafia
1 maj 23:22
kylo1303:

Sry za przestoj ale mialem przerwe, ale widze ze bede potrzebowal jej wiecej. Robilem zadanie 8
i dowodzilem ze czworokat jest rowny ABR a nie APR... jak nietrudno zgadnac nie chcialo mi
wyjsc. W kazdym badz razie rozwiazanie:
Zadanie 8
W trojkatach ABR i RQB wysokosc jest taka sama.
| AR | | 1 | | PRQB | | 1 | |
| = |
| → |
| = |
|
|
| RQ | | 3 | | PABR | | 3 | |
P
APR=P
RBQ (wspolna podstawa i wysokosc i potem odjac PRQ− nie chce mi sie pisac i
dowodzic oddzielnie)
P
PQR=P
1
| | 8 | |
PABQP=P1 + 3P1 + 3P1 + 9P1= 16P1 = |
| PABC
|
| | 9 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PPRQC=( |
| + |
| ) * PABC= |
| PABC
|
| | 9 | | 18 | | 6 | |
Ehh.. Masakra. Pisanie tego zajelo mi chyba z 20minut, nie wiem nawet czy to logiczne jest.
Teraz to chyba bede pisal tylko sposob rozwiazania bo cos takiego to nie na moje sily. +
pewnie dalo sie 100 razy krocej, ale w zeszycie jak wprowadzilem ladne oznaczenia to duzo duzo
krocej zajelo.
1 maj 23:29
psik:

No więc Trójkąty te mają wspólny bok |DM|. Wprowadzę pewne kąty:
∡DSC = β , ∡DSA = 180
o − β
Policzę te pola następująco:
P
ΔAMD = P
ΔASD − P
ΔASM
P
ΔDMC = P
ΔDSC − P
ΔCSM
| | 1 | |
PΔASD = |
| |AS|*|DS|*sin(180o − β) |
| | 2 | |
| | 1 | |
PΔDSC = |
| |DS|*|SC|*sinβ |
| | 2 | |
| | 1 | |
PΔASM = |
| |AS|*|DM|*sin(180o − β) |
| | 2 | |
| | 1 | |
PΔCSM = |
| |DM|*|SC|*sinβ |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
PΔAMD = PΔASD − PΔASM = |
| |AS|*|DS|*sin(180o − β) − |
| |AS|*|DM|*sin(180o |
| | 2 | | 2 | |
− β)
z wzorów redukcyjnych : sin(180
o − β) = sinβ, bo sinus kąta w trójkącie zawsze jest dodatni.
| 1 | | 1 | |
| |AS|*|DS|*sinβ − |
| |AS|*|DM|*sinβ |
| 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
PΔDMC = PΔDSC − PΔCSM = |
| |DS|*|SC|*sinβ − |
| |DM|*|SC|*sinβ |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
a ponieważ |AS| = |SC| = |
| |AC| ( połowa przekątnej ) to otrzymaliśmy dokładnie taki sam |
| | 2 | |
wzór na pole obu trójkątów, czyli P
ΔDMC = P
ΔAMD , c.n.u. Uff
1 maj 23:30
psik: Kylo ty chociaż zad. za 4 pkt. Ja robiłem zad. 9, za 2
1 maj 23:32
kylo1303: Heh, dla mnie to niewielka roznica. Ale skoro za 2pkt to pewnie dalo sie krocej. Normalnie to
mi w miare sprawnie idzie to pisanie, ale ostatnio zauwazylem ze wieczorami mozg wysiada. Przy
czym kiedys bylo calkiem inaczej, wieczorkiem dopiero siadalem do roboty. Mysle ze wynika to z
tego ze teraz w dzien cos robie, a kiedys to po calym dniu leniuchowania mozg byl wypoczety.
Ja to na dzisiaj pasuje z dowodami, jutro zajme sie reszta.
1 maj 23:37
psik: W 9 można też było wykazać przystawanie trójkątów ale nie wiem jak
1 maj 23:44
rumpek:
Zadanie 8
T: P
CPRQ = P
ARP
* P
ARP = 2P
CRR
(mają tę samą wysokość opuszczoną na podstawę oraz podstawy są w stosunkach 2 : 1)
** P
BRQ = 2P
CQR
(mają tę samą wysokość opuszczoną na podstawę oraz podstawy są w stosunkach 2 : 1)
| | 1 | | 1 | |
PCPRQ = PCPR + PCQR = |
| PARP + |
| PBRQ |
| | 2 | | 2 | |
Pozostało udowodnić tylko, że P
△ARP = P
△BRQ, nie jest to trudne, ponieważ:
Rozpatrzmy trójkąty: △ABQ i △ABP mają one równą podstawę i tę samą wysokość, zatem są równe:
P
△ABQ = P
△ABP ⇒ P
△ARP + P
△ARB = P
△BRQ + P
△ABR ⇒
P△ARP = P△BRQ
| | 1 | | 1 | |
Zatem: PCPRQ = |
| P△ARP + |
| P△ARP = P△ARP |
| | 2 | | 2 | |
c.n.u.
1 maj 23:47
psik: A jak z 9?
1 maj 23:50
rumpek:
psik u Ciebie? A co jeśli punkt będzie leżał poza punktem S? Tak jak w tym wypadku

?
2 maj 00:02
Henio:

zadanie 10
△ASG jest przystający △AES bkb
△CGS jest przystający △CSF bkb
△FSB jest przystający △SEB bkb
więc
c=a−r+b−r
−2r=c−a−b
2r=a+b−c
2 maj 09:53
Daniel: zadanie 10.
podstawa ?
2 maj 10:11
Henio: podstawa to a
przyprostokątna z lewej to b
przeciwprostokątna to c
2 maj 10:38
Daniel: się pytałem o poziom

, bo dziecinnie proste
2 maj 10:45
rumpek: Zadanie 1,2, 10 to poziom podstawowy, reszta była brana z rozszerzonego. Napisałem, że zadania
typowo maturalne − najlepsze 3, 11, 8 (już zrobiłem).
2 maj 10:50
Daniel: a ja walcze z tym 11

, czuje ze zaraz wyjdzie
2 maj 10:52
Eta:
Zostało jeszcze parę zadań do rozwiązania!
2 maj 20:05
kylo1303: To dobrze, czekaja na mnie

Ale to dopiero wieczorem, tj za 1−2h. Najwazniejsze mecze
ligi hiszpanskiej sie zaczely wiec zadania musza poczekac.
2 maj 20:19
rumpek: Te najciekawsze nie zostały ruszone

Dobra idę na film "Wieczny student"
2 maj 20:36
Maslanek: A co zostało?
2 maj 20:41
kylo1303: Tzn jesli chodzi o mnie to zostaly mi jeszcze 3,4,9,10,11. Postaram sie dzisiaj zrobic.
2 maj 21:10
kylo1303: Kurde... w zadaniu 11 wyszlo mi cos takiego:
| | a*(−b) | |
|CX|= |
| czyli gdzies mi ucieklo jedno "a"  Zaraz sprobujemy znalezc blad. |
| | a+b | |
2 maj 21:34
kylo1303: Dobra, Zadanie 11 is done.
2 maj 21:51
kylo1303: 10 i 9 tez poszlo, jeszcze tylko 3 i 4.
2 maj 22:03
kylo1303: Ehh.. juz widze czemu mialem problemuy z 4 wczoraj. W zadaniu nie ma wspomniane ze to
trojkat prostokatny, dopeiro teraz na rysunku zauwazylem. Przydaloby sie takie informacje w
tresci dawac
2 maj 22:06
kylo1303: W sumie to jesy "przeciwprostokatna" ale chyba musialem to uznac za blad czy cos

To teraz pewnie bez wiekszych problemow pojdzie.
Sry ze pisze post pod postem xD
2 maj 22:08
kylo1303: Zadanie 4 is done. Zostalo jeszcze jedynie zadanie 3. Gdyby ktos chcial rozwiazanie to
moge napisac, ale tak o wszystkich to nie chce mi sie tracic czasu i zdrowia na wklepywanie
formulek.
2 maj 22:09
kylo1303: rumpek Zrobiles zadanie 3?
3 maj 14:54
rumpek: Jakbym nie zrobił to bym go nie dał
3 maj 15:14
kylo1303: W zadaniu sporo mozna zdzialac z podobienstwa trojkatow, ale brakuje mi chyba jednego
rownania czy czegos. I tutaj wlasnie sie zaczalem zastanawiac czy przypadkiem punkt przeciecia
przekatnych nie dzieli tego boku na polowy. Wydaje mi sie ze tak jest ale nie mam pewnosci

W kazdym badz razie jak ci sie zechce to mozesz napisac rozwiazanie xD
3 maj 15:19
rumpek: Koło 18 − 19 napisze

teraz powtarzam polski <

>
3 maj 15:23
kylo1303: Jakby co to czekam na dowod, przy czym nie pospieszam− tylko przypominam xD
4 maj 15:28
Godzio:
Zadanie 3 ?
5 maj 19:32
5 maj 19:36
kylo1303: Ano zadanie 3. Nawet udalo mi sie udowodnic ze EO i FO sa sobie rowne
5 maj 19:37
Godzio:
To robię, ciekawe czy wyjdzie
5 maj 19:38
kylo1303: Tak na dobra sprawe to mi wyszlo, ale dopiero po przeczytaniu rozwiazania (tzn przeczytalem
jak ktos robil i wtedy sam ponownie podszedlem do zadania, znajac sposob wykazalem) xD
Ale chce wiedziec czy jest inny sposob, moze latwiejszy.
5 maj 19:45
Godzio:
| y | | h | |
| = |
| , h = h1 + h2 (to wysokości trójkątów na jakie dzielą przekątne trapez) |
| EO | | h2 | |
| y | | h1 | | h1 | | y | |
| = |
| + 1, ale z podobieństwa wiemy, że |
| = |
| |
| EO | | h2 | | h2 | | x | |
| | xy | |
EO = |
| , ponieważ EO = OF to długość szukane odcinka to: |
| | y + x | |
A to, że EO = OF już sobie udowodniłeś, więc dowodu nie pisze
5 maj 20:01
kylo1303: Juz widze ze krotszy, zaraz przeanalizuje i moge podac "swoje rozwiazanie" (nie tak znowu
moje, ale powiedzmy ze po prostu inne)
5 maj 20:03
kylo1303: W sumie to zasada rozwiazywania podobna, tylko w moim nie korzystalem z wysokosci tylko z bokow
i troche wiecej zamieniania bylo. Ale tez trzeba bylo "rozlozyc" dlugi bok na sume dwoch i
rozwiazac. Dzieki wielkie
Godziu
5 maj 20:19
rumpek: Jest git

Można inaczej: zauważyć, że trójkąty są podobne wyznaczamy h w zależności:
h = h
1 + h
2 i porównujemy pola
5 maj 20:20
letarg: Mógłby ktoś podrzucić jakąś wskazówkę do 11

? Męczę się z tym już kupę czasu i nadal nic...
6 maj 18:00
Kacper:
29 sie 18:01
daras: gdzie są chłopcy z tamtych lat

jasne kwiaty
29 sie 18:04
Dziadek Mróz:
Kąt prosty jest prosty bo ma 90o. Serio
29 sie 18:11
:): Inne kąty są już nieco trudniejsze?
29 sie 18:16
Janek191:
29 sie 19:04
Eta:

Zad.11/ ( treść zadania wyżej podana przez
rumpek
| | a(a−b) | |
Mamy wykazać,że |CX|=x= |
| |
| | a+b | |
Dowód:
| | a+b | |
P(trapezu)=2P1 ⇒ 2P1= |
| *h ⇒ 4P1=(a+b)(w+u) |
| | 2 | |
Trójkąty ABE i CEX są podobne z cechy (kkk) to:
P(ABE)= P
1 ⇒ 2P
1=a*w to 4P
1=2aw
zatem: 2aw=(a+b)(w+u) ⇒ aw−bw=au+bu ⇒ (a−b)w=(a+b)u
| | w | | a+b | | a | | a+b | | a(a−b) | |
to |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ |CX|= x= |
| |
| | u | | a−b | | x | | a−b | | a+b | |
c.n.w.
30 sie 13:53
daras: η jesteś niezawodna ! Kacper odgrzebał link sprzed 3 lat
30 sie 13:58
30 sie 14:08
Eta:
I dobrze,że "wykopał" to zadanie , bo nie zostało do tej pory rozwiązane
30 sie 14:10
Kacper:
Ja je znalazłem przypadkiem jak szukałem zadań z geometrii
Eta 
Wakacje na mnie źle działają

zapominam wiele ciekawych rzeczy i proste zadania stają się
trudne
30 sie 14:13
daras: η o co Ty mnie ciągle podejrzewasz ?
to piękna piosenka Marleny Dietrich, spolszczona przez Sławę Przybylską− znasz ?
30 sie 14:16
daras: ja nie miałem wakacji więc nadal proste zadania rozwiązuję w pamięci, byle nie geometryczne
bo tutaj nie umiem rysować
30 sie 14:18
Eta:
30 sie 18:31