Pytanie
Godzio: Ajtek, pozwól tutaj
25 kwi 23:31
Ajtek:
Być i błagam o litość.
Cześć
Godzio 
.
25 kwi 23:33
Godzio: Witaj, przypadkowo trafiłem na Twój wpis,
"Z drugiej strony (...) I w ten sposób
Ajtek, jak Godzio to przeczyta, wydał na siebie
wyrok śmierci"
Naprawdę chcesz, żebym się za Ciebie "wziął"

? Ze mną nie jest łatwo, ja jestem ambitny, i
również wymagam tego od innych jeśli już się podejmują
25 kwi 23:39
Ajtek:
Godzio, to była luźna rozmowa. Jak zapewne przeczytałeś, również napisałem tam gdzieś, że
zależy od dogadania się na linii kurator−podopieczny.
Wiem, że lubisz dowody, ja natomiast z dowodzenia za mocny nie jestem, jest to moja pięta
| | abc | |
Achillesa, co wczoraj mogłeś zobaczyć przy okazji R= |
| . Za bardzo kombunuję.
|
| | 4R | |
Nie mniej jednak uważam, iż możemy pogadać o tej kwestii

.
25 kwi 23:43
Godzio:
Ale nie mam zamiaru Ci wychodzić z ciężkimi działami

, ale systematycznie poziom będzie
zwiększany, a myślę, że można zacząć od nieco wyższego już prawda

? Nie chodzi o sposób
rozwiązania, nawet długi, to się wyćwiczy, chodzi o to, żeby w ogóle coś robić
25 kwi 23:46
Ajtek:
Żeby w ógóle coś robić to jestem chętny. Natomiast nie chcę miec takiej sytuacji, że walniesz
problem z terminem, np jutro wieczór.
Czy poziom wyższy? Tutaj właśnie jest pewien problem, wiedzę jakąś tam mam, tylko wielu kwestii
nie pamiętam. Z tego co wnioskuję, to zastosowanie będzie miała metoda "studiowania". Musi
mieć z mojej strony. Zaczął bym jednak od czegoś, hmmm prostego, zresztą sam się zorientujesz

.
25 kwi 23:53
Godzio: Za 20 min wsadzam 5 zadań dla Ciebie, takie żeby się zorientować na czym stoimy, pasuje ?
25 kwi 23:54
Ajtek: Wal, tylko nie za mocno

.
25 kwi 23:56
Godzio:
Raczej nie są to zbyt skomplikowane zadania,
Zad. 1 Rozwiązać równanie:
3 * 4
x − 7 * 10
x + 2 * 25
x
i wersja nieco podkręcona:
| | 1 | |
3 + 32x + 33x + ... = |
| |
| | 2 | |
i uzupełnienie:
Dla jakich wartości parametru m równanie:
(m + 1)9
x − 4m * 3
x + m = 0 ma dwa rozwiązania (wystarczy, żebyś podał warunki)
Zad. 2
Obliczyć trzeci wyraz ciągu: 2
x1, 2
x2, 2
x3, ... wiedząc, że jest to ciąg
geometryczny, i że x
1 + x
2 + ... + x
10 = 110, oraz x
7 = 14 oraz policz S
7 danego ciągu
geometrycznego.
Zad. 3
Wyznacz zbiór wartości funkcji: y = sinx − cosx + 3, a następnie rozwiąż równanie:
y = 2
Zad. 4
Dane są zbiory:
A = {(x,y), x,y ∊ R i x
2 + y
2 − 2mx + m
2 = 0}
B = {(x,y), x,y ∊ R i x + y − 1 ≤ 0}
Wyznacz m ∊ R, dla którego zbiór A ∩ B jest jednoelementowy
Zad. 5
Niestety musiało się również takie zadanie pojawić:
Obliczy pole powierzchni bocznej stożka o wysokości h i objętości V
26 kwi 00:04
Ajtek:
Myślę, że są w moim zasięgu

. Na pierwszy rzut oka zadanie 4 jest mało przyjemne. Rozwiązania
w najblizszym czasie, czytaj 2−3 dni, może wcześniej. Nie chcę pisać, że zrobię to na jutro.
Chociaż 2−gie też mi się już nie podoba

.
Jak coś będę zadawał pytania.
26 kwi 00:09
Ajtek:
W 5−tym pole podstawy mamy od ręki, dalej będę myślał

.
26 kwi 00:09
Godzio: Naczy myślałem, że to w 30 min teraz zrobisz

Ale spoko, poczekam, skoro nie planujesz na
teraz to ja lecę spać, bo rano muszę wstać, rozwiązani sprawdzę jakoś wieczorem (o ile będą

)
26 kwi 00:10
ICSP: Pierwsze to nawet nie jest równanie
26 kwi 00:13
Ajtek:
Szalony.

.
To są zadania.
Minęła minuta − I jeszcze ich nie rozwiązałeś

.
@Godzio zmęczony teraz jestem.
26 kwi 00:13
Basiek: Nie przejmuj się, jutro będą trudniejsze.
26 kwi 00:16
Ajtek:
Dzięki
Basiek!
Swoją drogą zastanawiam się dlaczego akurat
Basiek i ICSP się pojawili w tym wątku

?
26 kwi 00:17
Basiek: Nie wiem, aktualnie jesteśmy w stanie zimnej wojny.

Ja przybyłam pogapić się na zadanka i stwierdzić, że nie umiem.
26 kwi 00:18
Godzio: ... = 0
26 kwi 00:19
Ajtek:
Kto z kim w stanie zimnej wojny?
26 kwi 00:19
Basiek: Godzio− podobno śpisz.
Ajtek− pytałeś o
ICSP, to odpowiadam.
26 kwi 00:21
ICSP: Znowu o coś jej chodzi

Wiadomo jak to z tymi kobietami
26 kwi 00:22
Godzio: 2,3,4,5 i połowa 5 to takie lekkie rozs
zerzenie z matmy ...
26 kwi 00:22
Godzio: Połowa z 1 * tak to jest jak sie na kom pisze
26 kwi 00:23
Basiek: Oj tam, ja tak robię zadania.
(1) Paczę−> (2) chyba trudne −> (3) pewnie nie mój poziom −> (4) ufff, no to wolne.

Ale
skoro tak twierdzisz....
ICSP... kiedyś za to zapłacisz.
26 kwi 00:24
Ajtek: @Godzio zadanie 1 uzupełnienie:
m+1≠0
dwa rozwiązania, nie ma warunku "różne", czyli
Δ≥0
w wersji podkręconej tego zadania niczego nie zjadłeś?
26 kwi 00:24
ICSP:
26 kwi 00:25
Ajtek:
Basiek i ICSP jak chcecie się rzucać piaskiem, to sio z mojej piaskownicy

.
Ja tutaj na wojnie jestem i "zimne wojny" nie są mi potrzebne bo przegram z kretesem
26 kwi 00:26
Godzio: Myślisz że z warunkami jest tak prosto ? Nicnie zjadlem dlatego jest podkrecone
26 kwi 00:26
ZKS:
A warunek że dwa rozwiązania muszą być dodatnie.
26 kwi 00:28
ICSP: a oddasz któreś zadanko ?
Poza tym ja się nie kłócę
26 kwi 00:28
Ajtek: 3
x mi brakuje

w podkręconym. Wyciągnąć wniosek z tego trzeba.
Uzupełnienie ok?, Później podstawienie 3
x=t itd..., w uzupełnieniu oczywiście.
26 kwi 00:30
Godzio: ZKS ciiiii. ja naprawdę już uciekam. Jutro posprawdzam ( albo nawet dziś
26 kwi 00:30
Ajtek:
ZKS tam nic nie ma o dwóch dodatnich.
26 kwi 00:31
Basiek: Nie rzucam piaskiem, od tego rączki się brudzą.

Mam dziwne wrażenie, że
Godzio mówi o innym rozszerzeniu niż ja myślę...
26 kwi 00:32
ZKS:
Okej już nic nie będę podpowiadał
Godzio i tak miałem wejść na chwilę bo muszę się uczyć.
26 kwi 00:32
Ajtek:
Basiek to jest stare, dobre, rozszerzenie, które ja miałem w szkole średniej.
26 kwi 00:33
ZKS:
Ajtek chwila zastanowienia i pomyśl czemu muszą być dodatnie jak już wykrakałem.
26 kwi 00:33
Basiek: Ja wiem *−* Na tym kończy się moja wiedza. No cóż... Stare rozszerzenie, fajne być musiało
26 kwi 00:34
Ajtek:
Zbiór wartości f. wykładniczej przy podstawieniu 3x=t?
26 kwi 00:35
ZKS:

.
26 kwi 00:38
ZKS:
Czyli pierwiastki muszą być dodatnie więc trzeba ten warunek nałożyć.
26 kwi 00:39
Ajtek: Jak widać na załączonym obrazku, zmęczonym już.
Dzięki
ZKS za ściągę, szkoda że Profesor to zauważył

.
26 kwi 00:40
ZKS:
Ale Profesor
Godzio przymknął oko na ten jedno razowy wybryk.
26 kwi 00:42
26 kwi 00:43
Ajtek:
Co nie zmienia faktu, że dostało nam się po łapkach w chwili przekazywania ściągi

.
26 kwi 00:43
ZKS:
ICSP ja bym nawet powiedział że nie 3 a 5 piętro nawet.
26 kwi 00:47
ICSP: nie przesadzajmy z tym 5 pietrem

Jeśli już to 4 xD
26 kwi 00:55
Alan: Wy w ogóle śpicie ? Co wejdę później to walczycie z zadaniami

Ale to dobrze, przynajmniej
nie jestem sam...
26 kwi 00:55
Ajtek:
Kto walczy, ten walczy. Ja właśnie idę przyjąć pozycje horyzontalną.
Spokojnej nocy wszystkim

.
26 kwi 01:04
Alan: A dzięki. Wyśpij się za mnie, bo ja się nie wybieram
26 kwi 01:05
Ajtek:
Mam nadzieję, że nie nawypisywałem głupot

.
Zad 5.
Dane z treści:
V − objętość
h − wysokość
Szuklane:
P
b − pole boczne
r=?
l=?
Wzorki:
P
b=πrl
No to jedziemy, wyznaczymy
r:
Z tw. Pitagorasa wyznaczymy
l:
Zatem pole boczne:
| | 3V | | 3V | |
Pb=π*√ ( |
| )*√ (h2+ |
| )
|
| | πh | | πh | |
Mam się bawić dalej z przekształcaniem tego wyniku, czy wystarczy?
Pozostałe później, jak coś mi do głowy wpadnie

.
26 kwi 11:36
Ajtek:
W zad 4. wychodzi mi coś dziwnego.
Zbiór B jest to półpłaszczyzna ograniczona od góry ptostą y=−x+1, to jest ok.
Natomiast zbiór A wychodzi mi jako zbiór punktów leżących na tej prostej. Na pierwszy rzut oka
zbiór A powinien być okręgiem, ośrodku (m,0) i promieniu r, ale r=0.
x
2+y
2−2m+m
2=0
r=
√a2+b2−c=
√m2−m2=0
(x−m)
2+y
2=0
Zatem m musi spełniać równanie prostej y=−x+1.
Takie "głupotki".
26 kwi 12:20
Ajtek:
Zad 3.
Nie ukrywam, musiałem się podeprzeć pomocą naukową i nie mam pewności, że jest ok

.
| | π | | | | | |
sinx−cosx=sinx−sin( |
| −x)=2cos |
| sin |
| =
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | √2 | | π | | π | |
=2cos |
| sin(x− |
| )=2* |
| sin(x− |
| )=√2sin(x− |
| )
|
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
sin(x− |
| ) ∊ ≤−1;1> ⇒ y=√2sin(x− |
| ) ∊ ≤−√2;√2>
|
| | 4 | | 4 | |
Zatem y=sinx−cosx+3 ∊≤−
√2+3;
√2+3>
y=2
2=sinx−cosx+3
sinx−cosx=−1
sinx=−1+cosx ⇔ sinx=0 i cosx=1 x∊ 2π+2kπ, k∊C.
Coś mi nie gra.
26 kwi 12:59
Godzio:
Na razie do 3 :
Tak ładnie wyznaczyłeś zbiór wartości, a równania to już nie mogłeś pociągnąć (popatrz na to co
robiłeś na początku i na równanie

)
26 kwi 14:32
Ajtek:
Cześć Godzio, nie wiem dlaczego, ale nie myśle kompletnie dzisiaj.
26 kwi 14:37
Godzio: Zad. 4
Jak sam zauważyłeś r = 0, czyli pod żadnym pozorem nie jest to okrąg, tylko jedynie punkt !
Dalej ok, po prostu punkt musi leżeć na krawędzi półpłaszczyzny, czyli spełnia równanie
prostej
26 kwi 14:38
Godzio: Zad. 5
Postać lepsza mile widziana, ale Ci już to podaruje, jest ok
26 kwi 14:39
Ajtek:
Zad. 5 to przekształcanie wzorów nic więcej.
26 kwi 14:39
Godzio:
Dobra powiedz mi czy podkręcone z wykładniczej potrafisz, bo to jest bardzo proste zadnie, ale
nie przerabia się tego w LO
26 kwi 14:41
Ajtek:
Nad tamtym jeszcze nie myślałem. Robię to w wolnych chwilach. Po 17−stej będe miał więcej
czasu.
26 kwi 14:42
Ajtek:
Powiedz mi co w 4 jest nie tak.
26 kwi 14:43
Godzio: Jest wszystko ok, napisałem tylko drobną uwagę
26 kwi 14:45
Ajtek: Nie zauważyłem tego komentarza

.
26 kwi 14:46
26 kwi 14:46
Ajtek:
Zad 2. Czysta intuicja.
x
1+x
2+... to c. arytmetyczny o różnicy 2
26 kwi 14:58
Ajtek:
Zerkniesz na to co wyżej napisałem?
26 kwi 15:24
Godzio:
Hmmm, to też trzeb uzasadnić
26 kwi 15:26
Ajtek:
Może inaczej, chodzi mi tylko czy to jest faktycznie c. arytmetyczny, policzenie różnicy to
chwila przecież.
26 kwi 15:28
Godzio:
Tak, jest co ciąg arytmetyczny, ale jeśli chcesz z tego korzystać to uzasadnij, że tak jest !
26 kwi 15:32
Ajtek:
Wiedziałem, że tak napiszesz

.
26 kwi 15:33
Godzio:
Ja już muszę uciekać, wieczorem wejdę zobaczyć na chwilę postępy, bo dzisiaj mam mnóstwo roboty
26 kwi 15:41
Ajtek:
Zad 2.
S
x10=110
x
7=14 ⇒ x
1=14−6r
| | x1+x1+9r | |
110= |
| *10 po podstawieniu i policzeniu:
|
| | 2 | |
r=2 ⇒ x
3=6 ⇒ a
3=2
6
Nie mam pomysłu jak udowodnić, że x
1+x
2+.... jest c. arytmetycznym, jeżeli powyższe nie jest
dowodem.
Co do zad 1. to zatrzymałem sie na etapie:
3*2
2x−7*5
x*2
x+2−5
2x=0
i amba. Na początku wydawało mi sie najłatwiejsze.
26 kwi 21:16
ZKS:
Własności ciągu arytmetycznego to 2an = an − 1 + an + 1 Ty dostajesz
2a2 = a1 + a3 więc jest to ciąg arytmetyczny.
26 kwi 21:18
Ajtek:
Za banalne.
Jak widzę wykaż, udowodnij, to najczęściej ulatnia mi się podstawowa wiedza

Witaj
ZKS
26 kwi 21:20
ZKS:
Witam Cię
Ajtek.
26 kwi 21:31
ZKS:
Jeżeli w tym zadaniu nic nie widzisz podstawo sobie za 2x = t > 0 oraz za 5x = u > 0 i
otrzymasz:
3t2 − 7ut + 2u2 = 0
Teraz policz Δ traktując t jako zmienną a u jako stałą. Mam nadzieję że trochę
rozjaśniłem.
26 kwi 21:41
ZKS:
Tylko mi się wydaję że tutaj Godzio może coś zgubił przy przepisywaniu.
26 kwi 21:43
Ajtek:
Rozjaśniłeś. Kombinowałem nad podstawieniem, ale jednym. Doszedłem do wniosku, że otrzymam
jedno równanie z dwiema niewiadomymi, dlatego też porzuciłem ten kierunek.
26 kwi 21:43
ZKS:
I co Ci tam wyszło?
26 kwi 21:51
Ajtek: Nie liczyłem
26 kwi 21:53
ZKS:
Hehe to rób bo
Godzio się zdenerwuje że nie robisz jego zadań.
26 kwi 21:57
Ajtek: √Δ=5u
Hmmmm, takie coś.
26 kwi 22:01
ZKS:

czyli ile wynosi x?
26 kwi 22:05
Ajtek:
No i weź wyciągnij najprostszy wniosek. Jak ja nie myślę dzisiaj, to masakra

.
Gdy 2
x=5
x ⇒ x=0
Zastrzelcie mnie, bo nie wiem

.
26 kwi 22:09
ZKS:
| | 5x | |
2x = |
| możemy podzielić obustronnie przez 5x ponieważ jest ≠ 0 i dostajemy: |
| | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 1 | |
( |
| )x = |
| ⇒ x = log2/5 |
| |
| | 5 | | 3 | | 3 | |
zgodnie z własnością logarytmów (a
logab = b).
Zrób drugi przypadek.
26 kwi 22:14
Ajtek:
Tu nie ma co robić, tylko zmienić trzeba l. logarytmowaną. x=log252
Jak napisałem wcześniej, nie myślę kompletnie dzisiaj.
26 kwi 22:17
ZKS:
Oj tam od razu nie myślisz nie raz tak jest że się zapomni coś podstawowego.
26 kwi 22:25
Ajtek:
To nie jest kwestia zapomnienia. Mam fatalny dzień dzisiaj

. Nie myślę

. Robię wszystko jak
robot, a to nie jest dobre.
26 kwi 22:27
ZKS:
Zrób sobie z 1. podpunkt b).
26 kwi 22:34
Ajtek:
Tam trzeba zastosować jakis myk, którego ja nie pamiętam, albo zbyt oczywisty jest.
Treść mniej więcej kojarzę, ale odpuszczam, to nie na dzisiaj.
26 kwi 22:36
26 kwi 22:43
Ajtek:
Wszystko ok, tylko w tym przypadku czegoś brakuje po znaku =.
| | 1 | |
Początek jest taki 3+...... a koniec= |
|
|
| | 2 | |
Jeżeli prześledzisz wątek to zauważysz, iż zwróciłem uwagę, że coś w tym przykładzie mi nie
gra.
26 kwi 22:48
ZKS:
Proponuję przenieść tą 3 na prawą stronę i teraz nie powinno być problemu.
26 kwi 22:50
Godzio: No 3
x, wiadomo (na początku

)
A nawet jeśli tak by nie było, to sumujesz od 2x w górę
26 kwi 22:50
Ajtek:
Godzio zerknij na mój post z godz. 0:30, pierwsza linijka

26 kwi 22:53
ZKS:
Jest i Profesor więc ja już potrzebny tutaj nie będę.
26 kwi 22:54
Ajtek:
I teraz niech mi ktoś powie czy poprzeniesieniu 3 to będzie prawdą:
26 kwi 22:55
Ajtek:
ZKS, nie wiem jak
Godziowi, ale mi nie przeszkadzasz

.
26 kwi 22:56
ZKS:
No nie i możesz wyjaśnić dlaczego.

Ale
Godzio napisał że na początku jest 3
x.
26 kwi 22:57
Ajtek: ZKS zerknij na mój post, dot. godziny podanej chwile wyżej

.
26 kwi 22:58
ZKS:
| | 1 | |
To rozwiąż 3x + 32x + 33x + ... = |
| |
| | 2 | |
26 kwi 23:04
Ajtek:
Po tym jak
Godzio mnie rozwalił tym 3
x to mi się już nie chce.
Jak widzisz coś tam z matematyki kumam i błędy w treści potrafię wskazać, a to nie jest
przypadek, chyba

.
26 kwi 23:07
Ajtek:
I nie jest to absolutnie brak szacunku dla Godzia i Ciebie, nie odbierajcie tego w ten
sposób.
26 kwi 23:08
ZKS:
Widzisz a Ty mówiłeś wcześniej że nie myślisz dzisiaj a zauważyłeś to że czegoś brakuje.
26 kwi 23:14
Godzio:
Jak Cię rozwaliłem

? (sorki, nie widziałem tamtego postu)
26 kwi 23:15
Ajtek:
Godzio to zerknij na post 0:24, ostatni wers

.
26 kwi 23:17
Godzio: Łojej, myślałem, że chodzi Ci, że nie napisałem na końcu 3
nx
26 kwi 23:19
ZKS:
Godzio masz teraz cały tydzień wolny?
26 kwi 23:20
Ajtek:
Aha, czuję się "wysterowany", czytaj oszukany

, jak mawiała młodzierz za moich czasów
26 kwi 23:22
Ajtek:
No to się dogadaliśmy

.
Godzio jak teścik mojej niewiedzy wypadł?
26 kwi 23:23
Godzio: wtorek i czwartek ...
26 kwi 23:24
Godzio: Równania jeszcze nie rozwiązałeś

Póki co jest ok, ja trochę zawaliłem z 2 błędami w poleceniu
26 kwi 23:25
MQ: Ad. 4 −− wtrącę swoje trzy grosze:
Skoro A jest punktem, a B pólpłaszczyzną, to dlaczego twierdzicie, że p. A musi leżeć na
krawędzi półpłaszczyzny, żeby A∩B było zbiorem jednoelementowym? Przecież dowolny punkt leżący
na tej półpłaszczyźnie spełnia ten warunek. Moim zdaniem trzeba położyć warunek, że A⊂B,
czyli:
m+0−1≤0 ⇒ m≤1
26 kwi 23:26
Ajtek:
Tego z 3 ze zjedzonym x?
26 kwi 23:26
Godzio:
Ehhh

To już w ogóle skopałem ...
26 kwi 23:29
Ajtek:
Wpadł
MQ narobił zamieszania i, co lepsze, ma racje

.
26 kwi 23:29
Ajtek:
Godzio spoko, spoko. Dzięki Wam, przypominam sobie matmę

.
26 kwi 23:30
Ajtek:
I ten wątek potwierda jedną cechę tego forum, pilnujemy się wzajemnie

. To moje zdanie.
26 kwi 23:32
ZKS:
Ee myślałem że sobie zagramy w battlefielda w jakiś dzień.
26 kwi 23:36
Ajtek:
"Wania, nie strielaj"
26 kwi 23:37
Godzio: ZKS obawiam, że przed wakacjami to już na pewno nie możliwe, tak mi dochodzi tego
wszystkiego, że już nie wyrabiam, a co gorsze kompletnie mi się nie chce ...
26 kwi 23:46
Ajtek:
Godzio, nie wiem na ile Tobie czas pozwoli przed sesją, ale uważam, iż współpraca z Tobą
mi sie podoba.
Ja również czasowo różnie bywam, nie mniej jednak chcę powalczyć z matematyką. Jednak widzę to
troche inaczej. Chcę przerabiać matmę działami, nie takim skakaniem jak było teraz, co Ty na
to?
Zresztą to nie było skakanie, tylko teścik

.
26 kwi 23:54
Godzio:
Ok, dostosuje się, mów co chcesz, a ja to załatwię
27 kwi 00:04
Ajtek:
Ekspertem od matmy jesteś Ty, zatem pierwszy dział z LO, pomińmy logikę proszę

.
27 kwi 00:07
Godzio: Dobra, ale to już jutro nad tym popracuję, bo dzisiaj 7:30 muszę być na uczelni więc i tak już
nie żyje

Zatem dobranoc
27 kwi 00:11
Ajtek:
Bez pośpiechu, nikt nas nie goni!
Spokojnej nocki Godzio, dzięki.
27 kwi 00:13