pomocy
lolek: wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach A=(4;−1) B=(3;−7)
25 kwi 21:11
lolek:
25 kwi 21:14
ICSP:
25 kwi 21:15
Ajtek:
25 kwi 21:15
lolek: heheh a może zna ktos odpowiedź tzn rozwiązanie ?
25 kwi 21:16
ICSP: a to nie jest zabawa w minki ?
25 kwi 21:18
picia: a wiesz co to symetralna odcinka?
25 kwi 21:18
lolek: nie
25 kwi 21:19
lolek: wie ktos jak to zrobić ?
25 kwi 21:22
ICSP: ale jak chcesz to zrobić skoro nie wiesz nawet co to jest symetralna
25 kwi 21:22
ICSP: poszukaj
Basiek ona lubi analityczna

Witaj
Ajtek
25 kwi 21:24
Ajtek:
Cześć
ICSP 
.
25 kwi 21:26
lolek: no ale to niech ktos cos napisze z tym zadaniem

bo nawet nie wiem jaki wzór jest
25 kwi 21:27
picia: to prosta prostopadla przechodzaca przez srodek odcinka.
pomysl co Ci bedzie potrzebne
25 kwi 21:27
Ajtek:
Tutaj masz środek odcinka
1750.
25 kwi 21:28
lolek: y=ax+b
25 kwi 21:28
picia: ja tez lubie.ale to zad nie jest zbyt wymagajace
25 kwi 21:29
picia: juz cos. rownanie prostej.mozesz ze wzoru,mozesz ukl rownan.co potem?
25 kwi 21:31
lolek: policzyłem srodek wysszło (3,5 ;−4)
25 kwi 21:32
lolek: policzyłem srodek wysszło (3,5 ;−4)
25 kwi 21:33
lolek: z układu równań wyszło mi a=6, b=−25
25 kwi 21:34
lolek: dobrze
25 kwi 21:34
lolek: wzór ma być taki y=6x−25
25 kwi 21:34
Ajtek:
Teraz znajdź współczynnik kierunkowy prostej AB, następnie wyznacz prostopadłą do prostej AB
przechodzącą przez ten środek.
25 kwi 21:34
picia: rownanie prostej przechodz przez pkt A i B
25 kwi 21:35
picia: a jakie musi byc a zeby byla prostopadla?
25 kwi 21:35
lolek: czyli współczynnik a=−1/6
25 kwi 21:36
lolek: picia nie wiem
25 kwi 21:37
Ajtek:
Jeżeli nie porobiłeś błędów w liczeniu wcześniej to tak.
25 kwi 21:37
picia: tak jak Ajtek napisal jesli nie porobiles bledow to tak. no i teraz do wzoru na f liniowa i pkt
ktory jest jest srodkiem i wyznaczysz b.
25 kwi 21:50
lolek: tej ostatniej części nie rozumiem
25 kwi 21:52
picia: masz wyznaczyc rownanie symetralnej czyli masz miec y = ax + b
wspolczynnik a juz masz, teraz wyliczasz b
25 kwi 22:07
Mila: lolek znasz wektory? Umiesz obliczyc współrzędne wektora?
25 kwi 22:53
Ajtek: Dobry Wieczór Mila, jako że dzisiaj już mało tomny jestem, zdradź mi proszę, do czego
wektor tutaj?
25 kwi 22:58
Mila: Do napisania równania symetralnej w postaci ogólnej. Czy mam napisać?
25 kwi 23:00
Ajtek:
Nie musisz, przeanalizuję to jak bedę bardziej myślący

.
25 kwi 23:02
Mila: | | 1 | |
y=− |
| x+b równanie symetralnej , ale trzeba obliczyć b |
| | 6 | |
podstaw do tego równania współrzędne środka AB
25 kwi 23:08