matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przedstaw podane wyrażenia jako jeden logarytm.
Rafał:
a) log
5
(3x) − log
5
(4y)
2
b) log
3
(5x) + log
3
x
2
c) log
6
x − 2log
6
(3y) d) In(8a) −
1
2
In(9b) e) 3log
2
5 +
1
2
log
2
a Pomocy dla mnie logarytmy to czarna magia
24 kwi 12:56
Ajtek:
Własności logarytmów zastosuj: log
a
b+log
a
c=log
a
(b*c)
b
log
a
b−log
a
c=log
a
c
log
a
b
n
=
n
log
a
b
24 kwi 12:58
picia:
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
iloczyn i iloraz
24 kwi 12:58
St@chu:
a) log
3
(5x*
2
x
2
)
24 kwi 13:03