Monika
proste: Proste o równaniach x − 2y = 3 i 2x + y = 5:
a) są równologłe
b) są prostopadłe
c) przecinają się w punkcie P = (2, 2)
d) pokrywają się
pomóżcie, potrzebuję odpowiedź wraz z całym rozwiązaniem/tokiem myślenia
24 kwi 12:00
Skipper:
przekształć te wzory do postaci y=ax+b i porównaj współczynniki kierunkowe −

a dla porządku ... punkt przecięcia policzysz rozwiązując układ równań.
Nie jest to P .... P nie należy do żadnej z prostych −
24 kwi 12:06
Natalia: −2y=−x+3 y=−2x+5
proste są równoległe gdy mają ten sam współczynnik kierunkowy, te nie mają
są prostopadłe − tak, ponieważ wsp. kier. został odwrócony i zmieniono znak
punkt P nie należy do żadnej z prostych
żeby się pokrywały musiałyby być takie same
24 kwi 15:06
24 kwi 15:16