proste
Monika: Proste o równaniach x − 2y = 3 i 2x + y = 5:
a) są równologłe
b) są prostopadłe
c) przecinają się w punkcie P = (2, 2)
d) pokrywają się
Doprowadziłam to do postaci y = ax +b
| | 3 | | 1 | |
i wyszło mi w pierwszym y = − |
| − |
| x
|
| | 2 | | 2 | |
a w drugim y = 5 − 2x
jako odp. powinno być że są prostopadłe, ale wg wzoru proste są do siebie prostopadłe, gdy a
1
* a
2 = −1
a u mnie wychodzi −7,5
gdzie robię błąd
24 kwi 12:51
Ajtek:
a1=?
a2=?
i teraz podstaw do wzoru.
24 kwi 12:54
asdf: popraw działanie na pierwszej prostej x − 2y = 3
24 kwi 12:57
Monika: a1 = −1,5
a2 = 5
−1,5*5 = −7,5
chyba, że źle liczę...
24 kwi 12:58
asdf: współczynnik kierunkowy to liczba stojąca przy x...
24 kwi 13:00
Ajtek:
Pewnie że źle. Jak napisał
asdf masz błąd w pierwszej prostej, nie zauważyłem tego, to
raz.
Dwa, a
1 i a
2 to liczby stojące przy x, natomiast Ty wzięłaś wyrazy wolne czyli b
1 i b
2.
Cześć
asdf 
.
24 kwi 13:00
24 kwi 13:02
Monika: dziękuję Wam bardzo, już wszystko wiem
24 kwi 13:03