Czy pamięta ktoś może taką własność
Sławomir: Witam!
Czy pamięta ktoś może taką własność, że w okręgu opisanym na trapezie a+b = c+d ?
Jest coś takiego czy mi się przyśniło?

Pozdrawiam!
24 kwi 11:58
Ajtek:
To nie tak. Masz tutaj:
872,
874
24 kwi 12:05
Alkain: Jest take coś ale dla okręgu wpisanego w każdy czworokąt a+c=b+d przeciwne boki
Dla opisanego przeciwległe kąty musza mieć miarę 180 stopni
24 kwi 12:05
think:

raczej pomieszały Ci się sny

ta własność jest dla okręgu wpisanego w trapez, dla opisanego na
trapezie to suma przeciwległych kątów jest równa.
α + γ = β + δ
24 kwi 12:17