Trygonometria
Mateusz: Witam mam parę pytań dotyczących trygonometrii. Jak ktoś mógłby troszke wytłumaczyć to byłoby
super.
| | 3 | | 5 | | 3 | |
1. Jak obliczyć takie coś: sin |
| π * cos− |
| π + tg |
| π = |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | |
2. 2 cos( 3x − |
| ) = √2 |
| | 4 | |
3. sin
2x + 3sinx + 2 = 0
| | π | |
5. Jak narysować : y = 2 cos( 2x + |
| ) + 1 |
| | 3 | |
23 kwi 16:56
Patii: pod π podstawiasz 180 (stopni) i dalej z własności albo obliczasz po prostu z tablic
23 kwi 16:59
Patronus:
| | π | | π | | π | |
1. sin(π− |
| ) = sin(− |
| ) = −sin( |
| ) = ... |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 5 | | 5 | | π | |
cos(− |
| π) = cos( |
| π) {bo cos jest parzysty} = cos(π+ |
| ) − .. |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
itd
23 kwi 17:00
Mateusz: Dobra spoko to najlepiej podstawić pod π 180 stopni i dalej już z górki leci.
23 kwi 17:01
Mateusz: Do następnych jakaś pomoc ?
23 kwi 17:06
Mateusz: ?
23 kwi 17:22
Mateusz: Dobra jeszcze został mi numer 2 i 5 .
| | π | | 1 | |
I jeszcze takie coś | sin(2x + |
| ) | ≤ |
| x ∊ <0, 2π> |
| | 3 | | 2 | |
23 kwi 17:31
Mateusz: To jak ? Poświęci mi ktoś troszke cennego czasu ?
23 kwi 17:43
Mateusz: Dobra podbijam już ostatni raz, jak nikt nie rozwiąże czy coś to lipa.
23 kwi 18:10
Święty:
| | π | | π | | π | | π | |
3x− |
| = |
| +2kπ ⋁ 3x− |
| =− |
| + 2kπ , k∊C
|
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π | | 2kπ | | 2kπ | |
x= |
| + |
| x= |
| , k∊C |
| | 6 | | 3 | | 3 | |
23 kwi 18:17
Maslanek: | | pi | | pi | | 13 pi | |
Niech t=2x+ |
| ; t∊< |
| , |
| > |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Rozwiązać.
| | pi | |
Do rozwiązania podstawić t=2x+ |
| . Otrzymujesz rozwiązanie. |
| | 3 | |
23 kwi 18:17
Święty: Co do piątego mógłbym Ci narysować, tylko trochę to czasochłonne. Lepiej jednak będzie jak
sobie spojrzysz na
1522
23 kwi 18:18