Algebra
Żeli papą: W jest podprzestrzenią przestrzeni R4
W = { (r + 2s + t, r + 3t, r + s + 2t, r + s + 2t) ∊ R4: r, s, t ∊ R }
a) Wyznaczyć bazę ortogonalną przestrzeni W.
b) Znaleźć rzut ortogonalny wektora u = (1, 5, 3, 3) na podprzestrzeń W.
Więc próbując zrobić a) dostałem wektory v = (1, 1, 1, 1) w = (2, 0, 1, 1) m = (1, 3, 2, 2 )
sprawdziłem ich liniowa niezależność i w ten sposób wektor m się wyzerował więc mam
tylko dwa wektory (v i m) liniowa niezależne.
To one są bazą? Czy potrzebuję jeszcze doliczyć jakiś wektor? Jeśli tak to w jaki sposób?
22 kwi 23:13
Żeli papą: dwa wektory (v i w)
22 kwi 23:14
Żeli papą: up
22 kwi 23:27
Krzysiek: czyli masz dwa wektory, nie dokładasz więcej tworzą bazę ale nie ortogonalną...
v=(1,1,1,1)
| | v | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
e1 = |
| =( |
| , |
| , |
| , |
| ) (wektor ortonormalny v ) |
| | ||v|| | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
u =w +αv
α=−w◯v =... (wylicz α i wstaw do powyższego równania)
B=(e
1 ,e
2 ) −baza ortonormalna
ps
https://matematykaszkolna.pl/forum/142299.html
Jak miałeś wyznaczyć dopełnienie ortogonalne, to ja podałem Tobie zły sposób (wtedy
wszystkie wektory ze wszystkimi były ortogonalne, a tak nie musi być w dopełnieniu )
22 kwi 23:33
Żeli papą: ok dzięki

strasznie dużo tego w tych wszystkich zadaniach. już zaczyna mi się mieszać
22 kwi 23:51