matematykaszkolna.pl
Algebra Kartofel czy ziemniak: Mógłby ktoś wyjaśnić w łatwy sposób kilka pojęć? Szukam w internecie na różnych stronach jak np wazniak ale te opisy do mnie nie trafiają. 1) rzut ortogonalny wektora x na przestrzeń liniowa V 2) dopełnienie ortogonalne V przestrzeni V / wektora x 3) rzut punktu q na płaszczyznę 4) mam przestrzeń R4 z jakaś podana bazą i jakiś wektor x, jako zadanie jest podane aby wyznaczyć współrzędne tego wektora dla innej podanej bazy − to jak coś takiego zrobić? Każdy punkt to inne zadanie. Czym jest ten rzut ortogonalny, dopełnienie ortogonalne itd? I jak mniej więcej to wyliczyć?
21 kwi 23:55
Krzysiek: 1) V={(v1 ,v2 ...,vk)} szukasz rzut wektora np. 'w' na podprzestrzeń V w=α1 v12 v2 +...+αk vk w,v1 ,v2 ,...,vk masz dane więc wyznaczasz α12 ,...αk następnie α1 v1 +...αk vk =u, gdzie 'u' to jest właśnie szukany rzut 2)https://matematykaszkolna.pl/forum/141994.html 3) wyznaczasz prostą prostopadłą do płaszczyzny przechodzącą przez pkt q, następnie porównujesz tą prostą z płaszczyzną i otrzymujesz szukany punkt 4)B1 =(v1 ,...,v4 ) B2 =(z1 ,...,z4 ) x=[x1 ,...,x4]B1 x=[x1 ' ,...,x4 '] B2 −szukane x1 v1 +...+ x4 v4 =αz1 +βz2 +γz3 +δz4 i szukasz α,β,γ,δ
22 kwi 00:16
Kartofel czy ziemniak: 1) mógłbyś pokazać to np na takim zadaniu? bo ciężko mi to zrozumieć
 1 1 
x=(2,−2,1,0) V = lin{

(1,0,2,0);

(2,2,−1,1)}
 5 10 
2) chyba zrozumiałem ale po czym dowiedzieć się ile potrzebuję obliczyć takich wektorów? czy jeśli mam wektor w = (2, 0, −4, 5) to muszę doliczyć jeszcze 3 wektory bo ten w ma 4 współrzędne(nie wiem czy tak to sie nazywa emotka ) a jak mam obliczyć dopełnienie ortogonalne w przestrzeni R4 zbioru F = {w, v, w+v} gdzie w,v to wektory, to mam obliczyć tylko 1 wektor aby wszystkich było 4? 3) ok 4) ok
22 kwi 00:47
Kartofel czy ziemniak: Nadal aktualne emotka
22 kwi 13:14
Krzysiek: 1) w zadaniu 2 tam gdzie dałem link, jest źle bo tam każdy wektor jest ortogonalny do każdego a wystarczyło raz obliczyć to równanie i otrzymujemy 3 wektory (które wzajemnie nie są ortogonalne ) ale są ortogonalne z podanym wektorem u Ciebie w zadaniu: V=Lin{v1 ,v2 } policz dopełnienie ortogonalne V czyli: rozwiąż v1 ◯ z =0 v2 ◯ z =0 gdzie z=(z1 ,z2 , z3 ,z4 ) powinieneś z tego dostać nieskończenie wiele rozw. zależnych od 2 parametrów czyli dostaniesz 2 wektory niech to będą: v3 v4 i teraz: x=α1 v12 v23 v34 v4 z tego równania musisz wyznaczyć α1234 (rozwiązując układ 4 równań ,porównując wszystkie współrzędne) gdzie: u11 v12 v2 −rzut ortogonalny x na V u23 v34 v4 rzut ortogonalny x na dopełnienie V
22 kwi 13:36