Algebra i geometria analityczna
Żeli papą: Wyznaczyć dopełnienie ortogonalne do wektora w = (2,0,−4,5) .
Podać wymiar przestrzeni w⊥. Wyznaczyć bazę ortonormalną przestrzeni w⊥.
Mógłby ktoś wytłumaczyć jak to się robi?
20 kwi 14:07
Krzysiek: nie wiem czy to jest najkrótszy sposób...
niech x=(x1 ,x2 ,x3 ,x4 )
rozwiązujesz równanie:
w◯x =0
i wybierasz dowolny wektor (niech to będzie wektor v)spełniający to równanie ( wyjdzie Tobie
nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od 3 parametrów)
i teraz znów rozwiązujesz ukłąd równań:
w◯x =0
v◯x =0
i postępujesz tak jeszcze raz aż otrzymasz 3 wektory (razem z 'w' 4 )
aby wyznaczyć bazę ortonormalną skorzystaj z metody: ortogonalizacja Grama−Schmidta
20 kwi 14:28
Żeli papą: Czyli mam zrobić coś takiego?
w = (2, 0, −4, 5)
x = (x
1, x
2, x
3, x
4)
w◯x = 0
(2,0,−4,5)◯(x
1,x
2,x
3,x
4) = 0
2x
1 + 0x
2 − 4x
3 + 5x
4 = 0
2x
1 − 4x
3 + 5x
4 = 0
| | 5 | |
i teraz mam wybrać dowolny wektor (2x3 − |
| x4, x2, x3, x4)? spełniający rówanie czyli |
| | 2 | |
| | 1 | |
np.: v = (− |
| , 1, 1 ,1)  Tu mam wątpliwości bo nie wiem co mam zrobić z tym x 2 bo |
| | 2 | |
wcześniej było 0 to mogę wstawić cokolwiek?
20 kwi 15:04
Krzysiek: możesz taki wziąć
jak rozpiszesz ten wektor to masz: x
2 (0,1,0,0) +x
3 (2,0,1,0)+x
4 (−5/2 ,0,0,1)
więc pod x
2 ,x
3 x
4 możesz cokolwiek dać (byle ten wektor był różny ode wektora zerowego)
więc np. taki wektor można wziąć (0,1,0,0) (łatwiej potem rozwiązywać im więcej zer jest

)
20 kwi 15:10
Żeli papą: Ok dzięki

chyba zrobiłem. Trzeba było podać jeszcze wymiar. Wymiar to 4?
20 kwi 15:51
f: nie, masz 3 wektory bazowe
20 kwi 16:11
f: zresztą, gdy A ≤ V
dimA + dimA⊥ = dimV
20 kwi 16:16