22 kwi 13:39
asdf: trudno go napisać?
22 kwi 13:40
ICSP: licz pochodną.
22 kwi 13:41
ABC: f(x)=3−2x
22 kwi 13:43
ABC: mzoe ktos to zrobic,ale tez wytlumaczyc krok po koku?
22 kwi 13:44
22 kwi 13:44
ABC: więc to będzie malejąca? i tylko malejąca?
22 kwi 13:49
ICSP: funkcja liniowa jest stale monotoniczna.,
22 kwi 13:52
ABC: moze mi to ktoś wytłumaczyć krok po kroku? nie rzucając samych haseł,z ktorymi nie wiem co mam
robic.

22 kwi 13:54
asdf: Monotoniczność funkcji
liniowej określa współczynnik kierunkowy (liczba stojąca przy x),
ogólna postać funkcji
liniowej to: y = ax + b, czyli "a" odpowiedzialne jest za
monotoniczność funkcji, łopatologicznie: w którą stronę dąży.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Jeżeli
a > 0 (np. 1, czyli y =
1x + b) to funkcja dąży w górę (funkcja jest rosnąca).
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Jeżeli
a = 0, (np. y =
0x + b → y = b, np. y = 3) to jest równoległa do osi OX
(funkcja jest stała).
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Jeżeli
a < 0, np. −2, czyli y =
−2x + b) to funkcja dąży w dół (funkcja jest
malejąca).
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Obrazki, które Ci się przydadzą, żeby dobrze to zauważyć:
funkcja rosnąca:
http://sciaga.onet.pl/_i/matsciaga/funkcja_liniowa2.jpg
funkcja malejąca:
http://sciaga.onet.pl/_i/matsciaga/funkcja_liniowa1.jpg
funkcja stała:
http://www.kozlowski.2com.pl/matematyka/obrazki%5Cwykres6.gif
22 kwi 14:37
Lidka: Dzięki wielkie!

a jak mam −6/x to jak to obliczyc?
22 kwi 14:40
asdf: to nie jest funkcja liniowa.
22 kwi 14:44
Lidka: no wlansie wiem.i jak to zrobic w takim przypadku?
22 kwi 14:45
Lidka: i jeszcze jedno pyanie:jaki bedzie zbior wartosci funkcji f(x)=4−x
2?czy
zw=(−nieksonczonosci;4>
22 kwi 14:53
asdf: tak
22 kwi 14:57
Lidka: | | −6 | |
a jak mam to |
| to jak wyznaczam ten zbiór wartości? |
| | x | |
22 kwi 14:59
22 kwi 15:03