aa
miśka: | | 1 | |
dla jakiego kąta cosα=− |
| |
| | 2 | |
20 kwi 14:49
vaevictis: 120
20 kwi 14:51
vaevictis: cosinus 1/2 to 60 stopni, czyli bedzie to 2 ćwiartka. w 2 ćwiartce cosinus jest ujemny więc ze
wzorów redukcyjnych cos(180−60)=−cos60 czyli −1/2
20 kwi 14:53
miśka: a nie 150?
20 kwi 14:55
Ajtek: Nie.
Tutaj masz wartości:
421
20 kwi 14:56
miśka: Ok, ale powiedz gdzie w moim rozumowaniu jest błąd, bo wiem, że na pewno gdzieś jest.
Patrzę na wykres. cos = 1/2 dla π/3 .. Teraz patrze gdzie cosinus przyjmuje wartosci dla −1/2
Do π/2 + π/3 wychodzi 5/6π co daje 150 stopni
gdzie jest błąd?
20 kwi 14:57
Ajtek:
| | π | | π | | π | |
Zauważ, iż pomiędzy |
| a |
| , jest różnica |
| |
| | 2 | | 3 | | 6 | |
| | π | | π | | π | |
Zatem do |
| dodajesz |
| , a nie |
|  . |
| | 2 | | 6 | | 3 | |
20 kwi 15:19
miśka: nooo taaaak
20 kwi 15:33
miśka: dzięki
20 kwi 15:33
krystek: cosx=−cos30 ujemny w II i III ćwiartce i teraz
cosx=cos(180−30) lub cosx=(180+30)
x=150+k*360 lub x=210 +k*360 piszę w stopniach dla łatwości zapisu
20 kwi 16:15