pomocy
Dziubus: ile litrów wody miesci sie w akwarium o wymiarach podstawy 15cm*80cm*20cm
19 kwi 20:18
tim: Oblicz objętość akwarium.
1l = 1dm3 = 1000cm3
19 kwi 20:18
Dziubus: moze cos wiecej
19 kwi 20:19
tim: Jak się liczy objętość?
19 kwi 20:20
radek: 24 l bo objetosc to 24000 cm3 i przesuwam o trzy miejsca po przecinku. 1l −
1dm3
,a 1 dm3 to 1000 cm3
o ile 20 cm to wysokosc akwarium
19 kwi 20:22
tim: radek, a chciałem cos od niego wyciągnąć...

Oj Dziubus.
19 kwi 20:22
radek: sory tak szybko tu odpisujecie ze niewidzilem twojego postu
19 kwi 20:24
Dziubus: a mozesz mi powiedziec jakie jest do tego obliczenie
19 kwi 20:40
tim: V = a * b * c
V = 15 * 80 * 20 = 24 000
24 000 cm3 = 24 l
19 kwi 20:40
Dziubus: dziekuje
19 kwi 20:41
Dziubus: No a pomozesz mi w tamtymco bylo na poczatku zadaniu
19 kwi 20:43
tim: Którym?
19 kwi 20:44
Dziubus: podyktuje ci tresc

Do prostopadłosciennego akwarium o wymiarach podstawy 150cm*40cm dolano 6litrów wody.
Oblicz o ile cm podniósł sie poziom wody w akwarium
19 kwi 20:46
tim: No to już pisałem chyba

a = 150cm
b = 40cm
h =

V = 6l = 6000cm
3
V = a * b * h = 150 * 40 * h = 6000
h = 1cm
Woda podniosła się o cm.
19 kwi 20:48
19 kwi 20:48
Dziubus: Dziekuje

a co masz z matmy
19 kwi 20:51
tim: Od 4 − cel : [Jestem w II GIM]
19 kwi 20:51
Dziubus: A pomozesz mi jeszcze w dwoch zadaniach
19 kwi 20:53
tim: No dobrze. Ale poproszę cię o "pomoc"
19 kwi 20:53
Dziubus: no ok postaram sie
19 kwi 20:54
19 kwi 20:59
tim: A rysunek?
19 kwi 21:01
Dziubus:
19 kwi 21:03
iza:

ΩΩΩΩ≤←≠
19 kwi 21:03
tim: A jaki ten bok ma na dole?

1,2
19 kwi 21:04
iza: prosze
19 kwi 21:04
iza: pasuje

?
19 kwi 21:04
iza:
19 kwi 21:04
Dziubus: tak 1,2m
19 kwi 21:05
tim: Korzystając z
2280 obliczamy wymiary flagi.
1,2 = a
√3
a = 0,4
√3
2a = 0,8
√3
Oblicz wymiary dzieląc je przez 4 i zaokrąglij
√3. Potem obliczysz pole a * h / 2
19 kwi 21:09
tim: Ja lece na tv...
19 kwi 21:09
Dziubus:

jeszcze jedno obicz pole trapezzu rownoramiennego o wymarach podanych na rysunku
19 kwi 21:12
Mariusz: narysuj dwie wysokośc i zobaczysz że dolna podstawa dzieli sie na odcinki długości
8,12,8
czyli H=8 bo kąt jest 45 st
dalej z wzoru na pole
19 kwi 21:16
Dziubus: a jak mam napisac obliczenia

bo to ze bedze tak to wiem
19 kwi 21:19
Mariusz: zrób rysunek i wszystkie boki sobie pooznaczaj literami a potem te litery wstaw do wzorów
19 kwi 21:21
Dziubus: no ok dziekuje
19 kwi 21:21
Dziubus: a te tujkaty co powstana sa rownoramienne
19 kwi 21:23
Dziubus: trojkaty
19 kwi 21:24
Mariusz: tak
19 kwi 21:37