Miejscem zerowym funkcji f(x)=(p{5})(x-p{2}) jest :
Aqq22: Miejscem zerowym funkcji f(x)=(√5)(x−√2) jest :
Proszę pilnie o pomoc. Dochodzę do pewnego momentu zadania i potem już nie wiem co robić.
18 kwi 17:41
Aga1.: x=√2
to co jest w nawiasie przyrównaj do 0 i rozwiąż.
18 kwi 17:43
Aqq22: Właśnie przyrównałem to do zera, wymnożyłem nawiasy(bo tak chyba trzeba) i potem nie wiem
przez co pomnożyć/podzielić obie strony. Wychodzą "niewyjściowe" pierwiastki : /
18 kwi 17:58
Aqq22: Już chyba rozumiem. Mam obustronnie podzielić przez pierwiastek z pięciu, gdy już przeniosę na
stronę?
18 kwi 18:01
Aga1.: √5(x−√2)=0//:√5
x−√2=0
x=√2.
18 kwi 18:05
Wiola18: | | x2 | | 4 | |
rozwiąż nierówność |
| + |
| >x |
| | 6 | | 3 | |
2 kwi 14:41
krystek: x2+8>6x
2 kwi 14:42
Wiola18: Ale napewno tylko tylke a dalej jak to
2 kwi 14:44
2 kwi 14:47
Wiola18: wez mi zrób bo nie daje rady juz myslec
2 kwi 15:14
krystek: x2−6x+8>0 weż zrób!
2 kwi 15:16
Janek191:
x
2 + 8 > 6 x
x
2 − 6 x + 8 > 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = b
2 − 4a*c =
a = 1 > 0 − ramiona paraboli są skierowane ku górze, więc
x
2 − 6 x + 8 > 0 ⇔ x ∊ ( −
∞; x
1) ∪ ( x
2; +
∞ )
2 kwi 15:40
Wiola18: rzucamy dwukrotnie sześcienna kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego
na tym że iloczyn liczby oczek wyrzuconych na obu kostkach bedzie większy od 17 a ich suma
będzie liczbą nieparzystą.
2 kwi 15:52
krystek: @[Janek191]] działasz na rozkazy ." WEŹ ZRÓB!"
2 kwi 15:54
Wiola18: dzieki Janek jesteś bardzo miły
2 kwi 16:08
Mała 123: w ciągu arytmetycznym a6=−2 a8=8. wówczas ile wynosi a7?
2 kwi 16:17
Mała 123: w ciągu arytmetycznym a6=−2 a8=8. wówczas ile wynosi a7?
2 kwi 16:17
Mała 123: w ciągu arytmetycznym a6=−2 a8=8. wówczas ile wynosi a7?
2 kwi 16:17
Mała 123: | | a+b | | a | |
Udowodnij że jeśli liczbya,b,c są dodatnie i a<b, to |
| > |
| |
| | b+c | | b | |
10 kwi 18:51
bezendu: @Mała rozwiązanie dotyczące ciągu arytmetycznego
a1+5r=−2 /(−1)
a1+7r=8
−a1−5r=2
a1+7r=8
2r=10/2
r=5
a1+25=−2
a1=−27
an=−27+(n−1)*5
an=−27+5n−5
an=5n−32
a7=5*7−32
a7=3
10 kwi 19:32