Oblicz długosci bokow...
Hania =): Suma boków AC i BC trójkąta ABC jest równa 20cm. Kąty przy wierzchołku A i B są
odpowiednio równe 30 i 45 stopni. Oblicz długości boków Ac i BC.
19 kwi 13:45
19 kwi 13:51
tim: Bądź skorzystaj [jeżeli liceum] z funkcji tryg.
19 kwi 13:55
Hania =): Tak, własnie tak zrobiłam. z tabelki wartosci 30 i 60 stopni
19 kwi 14:02
tim: i?
19 kwi 14:07
Hania =): wyszły dosyć dziwne liczby no ale cóż
19 kwi 14:10
tim: No powiedz ile h ci wyszło
19 kwi 14:10
tim: Tfu... Ile ci wyszedł bok
19 kwi 14:12
Hania =): h? wyszło mi 1 ;> bo brałam to z wartosci sin 30 stopni = 1/2
19 kwi 14:14
Hania =): jeden bok √3 a drugi ok 18
19 kwi 14:15
tim:

Mogę ci pokazać jak ja bym to zrobił?
α = 30
β = 45
γ = 60
Mamy dwa trójkąty prostokątne.
Pierwszy
Z mojego obrazka wynika, że |DC| = |DB|, gdyż jest to trójkąt równoramienny.
Wiemy, także, że:
|CD| = |DB| = x to |CB| = x
√2
Drugi trójkąt.
Skoro |CD| = x to |AD| = x
√3, a |AC| = 2x
2x + x
√2 = 20
Wychodzi, że
x = 10(2 −
√2)?
19 kwi 14:23
Hania =): hm... ale ja sie sugerowałam ze ten trojkat ma jeden kąt rowarty..;> ale chyba mas zracj
ę Ty

a drugi bok;>?
19 kwi 14:34
tim: Bo ma
19 kwi 14:34
Hania =): a no widzisz

to jesczze bym Cie bardzo poprosiła o wyliczenie tego i drugiego boku;>?
19 kwi 14:35
Bogdan:
Dobrze
tim, myślę, że pouczające będzie dla innych, jak rozwiązuje się takie
równanie.
2x + x
√2 = 20
x(2 +
√2) = 20
| | 20 | | 2 − √2 | | 20(2 − √2) | |
x = |
| * |
| = |
| = 10(2 − √2) |
| | 2 + √2 | | 2 − √2 | | 2 | |
19 kwi 14:37
Hania =): nic juz nie wiem.!
19 kwi 14:39
tim: Haniu.. x = wysokość, 2x = jeden bok, x
√2 = drugi bok. Podstaw za x to co wyszło i
voila
19 kwi 14:49
Hania =): mozesz mi zaznaczyc na rysunku te boki;>?
19 kwi 14:58
tim: 2x = |AC|
x√2 = |BC|
19 kwi 15:00
Hania =): jaaaaaaaaa..... przeciez to proste było

eh, jakos ciezko mi sie mysli kiedy za oknem
sloneczko ..

dziekuuujeeeeeee


a teraz to co wyszło x podstawic i mi wyjda boki taak;>?
19 kwi 15:02