Sprawdź czy trójkąt ABC jest równoboczny. Oblicz długość promienia r okręgu wpis
Paziuu: Sprawdź czy trójkąt ABC jest równoboczny. Oblicz długość promienia r okręgu wpisanego w ten
trójkąt oraz długość promienia R okręgu opisanego na tym trójkącie jeżeli :
a) A=(1,0) B= (0,
√3) C=(−1,0)
b) A= (−1,4) B=(2,0) C= (−1,−1)
Nie mogę poradzić sobie z Tym zadaniem, bardzo proszę o pomoc i będę wdzięczny
17 kwi 20:52
Dorotaz: obliczyćdługości boków, jesli wszystkie takie same to równoboczny, okrag wisany r = 1/3 h, a
opisany R = 2/3 h, gdzie h to wzór na wysokość trójkąta równobocznego
17 kwi 20:55
Paziuu: czyli jak ja mam to zrobić ?
17 kwi 20:56
Jolanta:
dlugosć boku |AB|=√(xB−xA)2+(yB−yA)2={(0−1)2+(√3−0)2}= √1+3=2 podobnie policz
pozostałe boki
17 kwi 20:59
17 kwi 21:00
Paziuu: ok coś tu wykombinuje
17 kwi 21:03
17 kwi 21:03