zad.3
Wiola: zad.3
Oblicz odległość punktu P=(2,−4) od prostej 2x+y −2=0
Proszę o pomoc. To zadanie jest na pracę kontrolną mojego chłopaka który chodzi do l.o. dla
dorosłych ja już bardzo dawno zdawałam maturę więc mam luki i nie pamiętam wszystkiego.
Prosiłabym o pomoc. Będę wdzięczna. Pozdrawiam
16 kwi 17:57
Ajtek: Zerknij tutaj
1249
16 kwi 17:58
Wiola: dziękuję prosiłabym tylko dla pewności o sprawdzenie wyniku. Mi wyszło d= −2/√5 ? Czy to jest
dobrze wyliczone?
16 kwi 22:28
Eta:
Źle , bo odległość nie może być
ujemna !
| | |4−4−2| | | |−2| | | 2 | | 2√5 | |
d= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √5 | | √5 | | √5 | | 5 | |
16 kwi 22:31
Ajtek:
| | 2 | |
Odpowiedź: |
| , w liczniku masz wartość bezwzględną.
|
| | √5 | |
Zapamiętaj jedną rzecz, odległość nie może być ujemna

.
16 kwi 22:32
Ajtek: Eta co tam niewymierność w mianowniku

.
16 kwi 22:33
Eta:
No ...... przy okazji to pełna "elegancja"
16 kwi 22:34
Mila: Odległość nie może być ujemna.
| | |2*2−4−2| | | |4−4−2| | | 2 | |
d= |
| = |
| = |
| usun niewymierność, ale można tak |
| | √22+1 | | √5 | | √5 | |
zostawić.
16 kwi 22:35
Mila: ETA,AJTEK witam Was.
16 kwi 22:36
Ajtek: Mila kłaniam się nisko

.
16 kwi 22:37
Wiola: dziękuję Wam wszystkim za pomoc

Pozdrawiam serdecznie
16 kwi 22:40