równanie prostej przechodzącej przez punkt (2;-3) i równoległej do prostej o rów
BartekWoj: a) (równoległej) y=5x−7
b) (prostopadłej) y=0,2x−5
Rafał274:
Czytamy :
42
a) Proste równoległe mają taki sam współczynnik kierunkowy. Czyli a = 5;
Wzór naszej prostej ma postać y = 5x + b. Wiemy, że przechodzi przez punkt (2; −3), czyli:
−3 = 5*2 + b, stąd b = −13; wzór naszej prostej to :
y = 5x − 13
b) W prostych prostopadłych zachodzi zależność pomiędzy współczynnikami kierunkowymi.
a
1 * a
2 = −1 ; Mamy a
1 = 0,2, czyli :
0,2 * a
2 = −1
a
2 = −5
Nasz wzór ma postać y = −5x + b. Przechodzi znowu przez punkt (2; −3), czyli:
−3 = −5*2 + b, stąd b = 7, czyli wzór funkcji to y = −5x + 7