trygonometria
asdf: Wykaż, że dla dowolnego kąta ostrego α wartość wyrażenia:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 − √1 − cos2α | | √1 − sin2α | |
( |
| + |
| ) * cosα |
| | cosα | | 1 − sinα | |
jest liczbą pierwszą.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Od czego zacząć?
15 kwi 22:55
Godzio:
Od obliczenia
| | 1 − sinα | | cosα | |
( |
| + |
| ) * cosα = |
| | cosα | | 1 − sinα | |
| 1 − 2sinα + sin2α + cos2α | | 2(1 − sinα) | |
| = |
| = 2 |
| 1 − sinα | | 1 − sinα | |
15 kwi 22:58
Mila: α− kąt ostry
| | 1−sinα | | cosα | |
= |
| + |
| |
| | cosα | | 1−sinα | |
dokończ
15 kwi 23:00
asdf: Dzięki, ale prosiłem tylko o podpowiedź, nie wiedziałem w jaki sposób udowodnić, że to liczba
pierwsza

Trudno, kolejne sobie znajdę
15 kwi 23:01
Godzio:
Sory, myślałem, że to oczywiste
15 kwi 23:04
asdf: napisał Kohtz:
Ciekawy problem dla "wymagających" :
Ile, maksymalnie, części można otrzymać po podzieleniu okręgu za pomocą sześciu prostych?
W tym możecie pomóc?
(to jest ostatni post z tematu:
139518)
15 kwi 23:04
asdf: spróbujecie zrobić?
15 kwi 23:07
asdf: Mogłby ktoś to sprawdzić?:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 1 | | 1 | |
sprawdź, czy równość ( |
| + |
| ) * ctg2x = |
| |
| | 2 − sinx | | 2 + 2sinx | | sin2x | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| 1 | | cos2x | | 1 | | cos2x | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| 4 − 4sin2x | | sin2x | | 4(1 − sin2x) | | sin2x | |
| 1 | | cos2x | | 1 | |
| * |
| = |
| |
| 4cos2x | | sin2x | | 4sin2x | |
L ≠
P
15 kwi 23:11
asdf:
w zadaniu mam literówke:
| | 1 | |
( |
| + ...reszta ta sama) |
| | 2 − 2sinx | |
Przed chwilą znalazłem odpowiedź do tego zadania i wynika z niego: L = P, wskazówka:
| | 1 | | 1 | |
w nawiasie jest |
| , a mi wyszło w nawiasie |
| |
| | cos2 | | 4cos2 | |
15 kwi 23:17
Mila: w pierwszym nawiasie chyba źle, liczę. I tylko podpowiem.
15 kwi 23:19
Godzio:
4 Ci zniknęła (przy sprowadzaniu do wspólnego mianownika) przy redukcji
15 kwi 23:19
15 kwi 23:24
asdf: Dzięki, już wiem gdzie błąd, podejmiecie się zadania z okręgiem i 6cioma prostymi? (post z
2304)
15 kwi 23:26
asdf:
15 kwi 23:40
Mila: Jutro. dobranoc.
16 kwi 00:03