logiczne
asdf:
Panowie Czapski, Młot, Rogalik i Kiełbasa są doskonałymi rzemieślnikami i reprezentują zawody:
czapnika, kowala, piekarza oraz rzeźnika. Żaden z nich nie nosi nazwiska wiążącego się z
wykonywanym zawodem. Ani Młot, ani Rogalik nie jest czapnikiem. Rzeźnikiem nie jest Czapski.
Kowalem nie jest Rogalik.
Kto więc kim jest?
12 kwi 22:24
Ajtek: Baw się, rozrysuj to sobie sprytnie

.
12 kwi 22:25
Mila: zrób tabelkę.
12 kwi 22:26
Mila: Zaczynam:
czap rzeżnik piekarz kowal
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
C ∼
M ∼
R ∼ + ∼ ∼
K
12 kwi 22:32
asdf: Dzięki za wskazówkę, właśnie rozwiązałem. Podobnym sposobem jak ty Mila

czapnik − kiełbasa
kowal − czapski
piekarz − młot
rzeźnik − rogalik
12 kwi 22:35
Mila:
12 kwi 22:41
Ajtek: hmmmmmmm, mi równiez tak wyszło

.
12 kwi 22:43
asdf: 
Jeszcze mam takie 2 podobne zadania, podesłać

?
12 kwi 22:44
Ajtek: Baw się

, główkuj. Kupę radości takie łamigłówki dają.
12 kwi 22:46
Mila: 1) Urodziny czterech młodych malarzy: Marka, Jacka, Filipa i Michała przypadają w następujące
dni (kolejność przypadkowa): 23 czerwca, 7 stycznia, 8 stycznia, 8 grudnia. Marek i Michał
urodzili się w tym samym miesiącu. Michał i Filip urodzili się tego samego dnia miesiąca.
Podaj dzień i miesiąc urodzin każdego z tych artystów.
Mam takich zadań sporo.
Prześlij Twoje − przydadzą się.
12 kwi 22:47
asdf: Pięciu wybitnych sportowców: Piotr, Olek, Patryk, Jan i Adam, postanawia odbyć staże treningowe
we Francji, w różnych miejscowościach: Chamonix, Courchevel, La Plagne, Val−d'Isere,
Val−Thorens, u najlepszych trenerów w kilku dyscyplinach: bieg zjazdowy, łyżwiarstwo figurowe,
bobsleje, slalom i snowboard. Każdy sportowiec pojechał do innego miasteczka, każdy uprawia
inną dyscyplinę i każdy odbył staż innej długości (5 dni, 10 dni, 15 dni, 20 dni, 30 dni).
♦Staż Jana trwał dwa razy dłużej niż staż przygotowujący do biegu zjazdowego.
♦Przygotowanie łyżwiarza trwało dziesięć dni dłużej, niż staż organizowany w Val−d'Isere (w
którym nie brał udziału Olek), ale było krótsze niż staż narciarza slalomowego.
♦Staż organizowany w Val−Thorens trwał o piętnaście dni dłużej niż staż snowboardzisty.
♦Wyjazd Adama był dłuższy niż jego kolegi, który trenował w Courchevel, ale krótszy niż staż w
La Plagne.
♦Staże związane z treningiem na lodowisku były o 10 dni dłuższe, niż łączna wartość stażów
narciarskich, w których nie uczestniczył Piotr.
Kto uprawia Snowboard?
12 kwi 22:50
kylo1303: W tych klimatach polecam zagadke Einstaina. Troche bardziej wymagajaca, ale za to jest
satysfakcja po zrobieniu.
P.S. (zadanie od
Mila troche proste

)
12 kwi 22:50
asdf:

Przeciąć dwoma cięciami krzyż, by z powstałych części można było ułożyć kwadrat.
nie takie proste
12 kwi 22:53
Mila: Dzięki.
12 kwi 22:53
Mila: Schodzimy na ziemię.
Oblicz objętość kuli stycznej do krawędzi czworościanu foremnego o krawędzi równej a.
12 kwi 22:56
Ajtek: Mila standardzik zadanie z kula wpisaną w czworościan foremny

.
12 kwi 22:56
asdf: Zrobił ktoś to z krzyżem?
Do zadania mili:
za pomocą przekroju osiowego?
12 kwi 22:57
Mila: Ajtek − cicho!
12 kwi 22:57
Ajtek: Już się nic nie odzywam

.
12 kwi 22:58
Mila: Zadanie z krzyżem znam.
12 kwi 23:02
asdf: Mi się zdaje, że nie jest to wpisana, ponieważ w zadaniu jest, że ma dotykać krawędź
12 kwi 23:04
Ajtek: Z tym krzyżem, to jakoś tak po skosach "ciąć trza"?
12 kwi 23:05
asdf: narysuj
12 kwi 23:07
Ajtek: Po co rysować jak to, hmmm, powiedzmy, widać na dzień dobry

.
Ale zgodnie z poleceniem
Mila siedzę cicho

.
12 kwi 23:09
Mila: asdf czekam na Twoje rozwiązanie zadania z kulą.
Jutro podam roz. z krzyżem.Pomyślcie.
12 kwi 23:09
asdf: kula jest wpisana w czworościan całkowicie czy dotyka tylko jednej ze ścian? to mi starczy...
12 kwi 23:11
asdf: Ajtek, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, mi chodzi o ten krzyż
12 kwi 23:14
Ajtek: Co to znaczy:
kula wpisana w czworościan, stożek, graniastosłup, ostrosłup?
12 kwi 23:14
Ajtek: Mi też

.
12 kwi 23:14
asdf: czworościan foremny
@Ajtek
Jak zauważyłeś na pierwszy rzut oka rozwiązanie z krzyżem to gratulacje, ja musiałem się troche
pomęczyć
12 kwi 23:18
asdf:

która odp jest prawidłowa/czy obie nie są?
| | a√3 | |
przyprostokątne to |
| , przeciwprostokątna to a. |
| | 2 | |
12 kwi 23:18
Mila: asdf podpowiadam− wyobraź sobie szkielet czworościanu i w środku piłka.
12 kwi 23:19
Ajtek: Podobnie jak
Mila, kiedys to widziałem

.
12 kwi 23:19
rumpek: | | a3√2π | |
Mila objętość to V = |
|  ? |
| | 24 | |
12 kwi 23:22
Ajtek: Mila to zadanko to jest z serii "koszmarki stereometrii"

.
12 kwi 23:24
Mila: Rumpek zgadza się.
Jak obliczyłeś promień, bo ja w powiązaniu z ośmiościanem foremnym.Podaj ogólnie.
12 kwi 23:26
rumpek:
Tw. Pitagorasa
12 kwi 23:26
asdf: @Mila
No wiem jak to wygląda, tylko nie do końca rozumiem treść zadania:
Oblicz objętość kuli stycznej do krawędzi czworościanu foremnego o krawędzi równej a.
Czyli rysunek drugi tak?
12 kwi 23:26
asdf: poprawka:
Czyli chodzi o rysunek pierwszy?
12 kwi 23:29
grwth:
12 kwi 23:29
Mila: Nie potrafię tego narysować. Mam szkielet czworościanu foremnego i za pomocą recepturek
połączyłam środki krawędzi (to są punkty styczności) i "widziałam" różne związki. Może Rumpek
narysuje?
12 kwi 23:31
rumpek: mogę narysować, tylko muszę przeglądarkę zmienić

bo na firefoxie strasznie rysunki
mulą
12 kwi 23:32
asdf: Założyłem, że rysunek nr.1 z godziny 23
18 jest dobry, więc:
12 kwi 23:37
asdf: poprawiłem, zamiast (2r)
2 to dałem 2r
2
16r
2 = 2a
2
4r = a
√2
12 kwi 23:38
Mila: Asdf promień dobry!
Ale Twój rysunek muszę sobie "przetłumaczyć."
12 kwi 23:45
12 kwi 23:50
Mila: w pierwszej linijce ma być tylko a w nawiasie ,
12 kwi 23:52
rumpek:

To rysunek trzeba było zrobić w narzędziu bo forumowym się nie dało
http://images49.fotosik.pl/1452/104facdc5e35cbef.jpg
oczywiście ta kula mogłaby bardziej przypominać kulę ale co tam

odcinek |AZ| = 2r

potem tylko z tw. Pitagorasa dla trójkąt AZB
Wyżej podsyłam przekrój
12 kwi 23:53
rumpek: A to zadanie bodajże robiłem kiedyś z zbiorze "Kiełbasy"
12 kwi 23:53
asdf: @Mila, patrz post z 23
50
@rumpek
Ja sobie rysunek z imageshack(............) troche inaczej wyobrażałem, ale wyniki te same
12 kwi 23:58
Mila: Dziekuję Rumpek za rysunki i inny sposób niż moje, które na modelu ustalałam.Przekrój jest
piękny.
To jest zadanie z Kurczaba,
12 kwi 23:58
rumpek:
13 kwi 00:00
rumpek: asdf z czego? przecież na "fotosika"

wrzuciłem
13 kwi 00:01
13 kwi 00:04
asdf: @Mila
Co to są zadania z Kurczaba?
13 kwi 00:04
rumpek: To to wiem

bardziej chodziło o to, że serwery pomyliłeś

Niż o to "o co ci chodziło" −
tak, polski to nie jest moja mocna strona
13 kwi 00:05
rumpek: Jak co to są zadanie z Kurczaba

najlepsze zadania (Pazdro, mówi ci to coś)

?
13 kwi 00:06
asdf: Ok, już wiem

Zobaczyłem na internecie. Tak się składa, że mam tą książkę

Fajne zadania są

Pisze, że to do matury podstawowej, a to odbiega w dużym stopniu od tego poziomu, ale do
rozszerzenia to też daleko/blisko? Nie znam poziomu rozszerzonego więc nie komentuje
13 kwi 00:07
Mila: Asdf to zadania z Oficyny Edukacyjnej Krzysztofa Pazdro. Zadania są ciekawe, raczej dla uczniów
trudne. Dużo nietypowych.
13 kwi 00:13
rumpek: w sumie tylko OE [Pazdro] trzyma wysoki poziom zadań, jak zobaczyłem zadania z Operonu
rozszerzone to się przeraziłem, większość powinna być na podstawowym [bardzo klasyczne i
schematyczne]
13 kwi 00:16
Mila: Dobranoc!
13 kwi 00:16
Mila: Do Operonu nie pałam sympatią.
13 kwi 00:17
rumpek: Dobranoc, jak chyba wszyscy
13 kwi 00:17
asdf: Moim zdaniem zadania z tej książki są ciekawe, bo trzeba dobrze znać materiał z danego działu,
żeby zrobić zadanie. (a jaka satysfakcja jak sie zrobi takie za 6 pkt

)
dobranoc
13 kwi 00:19
rumpek: W rozszerzeniu są za 7 nawet
13 kwi 00:23
Mila: Ajtek, czy "widzisz" ten Δ, w którym asdf stosuje tw.Pit.?
13 kwi 15:16
Ajtek: Chwila, musze przeleciec wiekszość wątku

.
13 kwi 15:20
Mila: Ajtek, Chodzi mi o kulę w czworościanie foremnym, ten "koszmarek". Promień ma długość jak tam
napisane, ale ja zupełnie inaczej to liczę.
Teraz znikam na zajęcia, będę po 20.
Pozdrawiam.
13 kwi 15:23
Ajtek: Mila jeżeli chodzi o rysunki z godz. 23:18, to nie bardzo.
Natomiast z rysunku rumpek wszystko jest jasne.
13 kwi 15:26
rumpek:
Jasny gwint

Teraz jak patrze na rysunek, to znacznie różni się od tego co mam narysowany w
zeszycie, sprawa jest prosta − gdy rysowałem na komputerze się pomyliłem

Najwidoczniej zbyt
szybko chciałem narysować

Tutaj poprawna wersja:
http://s3.ifotos.pl/img/aaapng_repxwxe.png
Wiadomo dlaczego stosujemy tw. Pitagorasa [promienie styczne pod kątem 90
o]
13 kwi 17:45
13 kwi 17:47
Mila: Ja rozumuję tak, ta kula to kula opisana na ośmiościanie foremnym, który powstanie, gdy
połączymy punkty styczności (środki krawędzi).To widać gdy ma się model po ręką.
Łątwo to sobie wyobrazić, a trudno narysować.Krawędź ośmiościanu a/2, promień łatwo obliczyć.
II sposób to umiejętne połączenie 4 punktów styczności, powstanie kwadrat. Tu inne są jeszcze
możliwości.Ten przypadek łatwiej można zilustrować.
13 kwi 22:30
Mila: ?
13 kwi 22:48
Eta:
@
Mila
Bardzo mnie dzisiaj boli głowa ( nie mam siły ..... zerknę innym razem
13 kwi 22:58
Mila: Dzięki Eta. Poczekam, albo "zobaczę" to, czego dzisiaj nie widzę.
13 kwi 23:09
Mila: Zdrowia ETa!.
Nigdy mnie głowa nie boli, ale mam niskie ciśnienie i rano przysypiam, tudzież raczę się kawą.
13 kwi 23:11
Eta:
Dzięki

........... ( nie ma to jak młodość
13 kwi 23:59
Mila: Jestem młoda jak jagoda po świętym Marcinie.
14 kwi 00:02
Eta:
14 kwi 00:03
asdf: @
Mila
Widziałaś rysunek który podesłałem? linkiem?
14 kwi 22:35
Mila: ASDF, zgadza się.Pracujemy dalej.
14 kwi 22:39
asdf: nad czym? ;>
14 kwi 22:49
Mila: Co wpadnie w oko, masz aktualnie jakiś problem?
14 kwi 22:58
asdf: Prócz tego, że padam z nóg i nie mam sił to nie

Dzisiaj sobie podaruje

Dzień odpoczynku
się przyda
14 kwi 23:01
Mila: Miłego wypoczynku z piękną lekturą przed snem.
14 kwi 23:03
asdf: dzięki, ale z lekturą przesadziłaś

barca gra a nie tam jakieś książki

P.S. Nie czytam książek. Wole z matmy zrobić sobie zadanko
14 kwi 23:07
Mila: To źle,że nie czytasz książek. Jesteś inteligentny i na pewno zrobisz karierę zawodową. Chcesz
być żałosnym dyrektorem, co nie umie wygłosić przemowy lub napisać opinii pracownikowi?
Zadania to nie wszystko.
14 kwi 23:59
asdf: Książek z przedziału szkolnego nie czytam, bo po prostu nie widzę sensu wciskania komuś czegoś
na siłę, a później interpretacje. Jakbym dostał książkę jakiegoś mądrego człowieka na temat
przemyśleń, dlaczego państwem rządzą głąby to bym przeczytał, ale literature − NIE! Nienawidzę
interpretacji jaką narzuca szkoła, w dodatku ten system jest już przestarzały i należałoby to
zmienić. Do zobaczenia

Ja idę sobie pospać

W końcu sen to król odpoczynku
15 kwi 00:22
+-:

powierzchnia 5 jednostek kwadratowych, awięc bok kwadratu równy
√5=
√22+ 12
15 kwi 21:21
Kohtz:
Ciekawy problem dla "wymagających" :
Ile, maksymalnie, części można otrzymać po podzieleniu okręgu za pomocą sześciu prostych?
15 kwi 21:51