matematykaszkolna.pl
logiczne asdf: Panowie Czapski, Młot, Rogalik i Kiełbasa są doskonałymi rzemieślnikami i reprezentują zawody: czapnika, kowala, piekarza oraz rzeźnika. Żaden z nich nie nosi nazwiska wiążącego się z wykonywanym zawodem. Ani Młot, ani Rogalik nie jest czapnikiem. Rzeźnikiem nie jest Czapski. Kowalem nie jest Rogalik. Kto więc kim jest?
12 kwi 22:24
Ajtek: Baw się, rozrysuj to sobie sprytnie emotka.
12 kwi 22:25
Mila: zrób tabelkę.
12 kwi 22:26
Mila: Zaczynam: czap rzeżnik piekarz kowal −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− C ∼ M ∼ R ∼ + ∼ ∼ K
12 kwi 22:32
asdf: Dzięki za wskazówkę, właśnie rozwiązałem. Podobnym sposobem jak ty Mila emotka czapnik − kiełbasa kowal − czapski piekarz − młot rzeźnik − rogalik
12 kwi 22:35
Mila: emotka
12 kwi 22:41
Ajtek: hmmmmmmm, mi równiez tak wyszło emotka.
12 kwi 22:43
asdf: emotka Jeszcze mam takie 2 podobne zadania, podesłać emotka?
12 kwi 22:44
Ajtek: Baw się emotka, główkuj. Kupę radości takie łamigłówki dają.
12 kwi 22:46
Mila: 1) Urodziny czterech młodych malarzy: Marka, Jacka, Filipa i Michała przypadają w następujące dni (kolejność przypadkowa): 23 czerwca, 7 stycznia, 8 stycznia, 8 grudnia. Marek i Michał urodzili się w tym samym miesiącu. Michał i Filip urodzili się tego samego dnia miesiąca. Podaj dzień i miesiąc urodzin każdego z tych artystów. Mam takich zadań sporo. Prześlij Twoje − przydadzą się.
12 kwi 22:47
asdf: Pięciu wybitnych sportowców: Piotr, Olek, Patryk, Jan i Adam, postanawia odbyć staże treningowe we Francji, w różnych miejscowościach: Chamonix, Courchevel, La Plagne, Val−d'Isere, Val−Thorens, u najlepszych trenerów w kilku dyscyplinach: bieg zjazdowy, łyżwiarstwo figurowe, bobsleje, slalom i snowboard. Każdy sportowiec pojechał do innego miasteczka, każdy uprawia inną dyscyplinę i każdy odbył staż innej długości (5 dni, 10 dni, 15 dni, 20 dni, 30 dni). ♦Staż Jana trwał dwa razy dłużej niż staż przygotowujący do biegu zjazdowego. ♦Przygotowanie łyżwiarza trwało dziesięć dni dłużej, niż staż organizowany w Val−d'Isere (w którym nie brał udziału Olek), ale było krótsze niż staż narciarza slalomowego. ♦Staż organizowany w Val−Thorens trwał o piętnaście dni dłużej niż staż snowboardzisty. ♦Wyjazd Adama był dłuższy niż jego kolegi, który trenował w Courchevel, ale krótszy niż staż w La Plagne. ♦Staże związane z treningiem na lodowisku były o 10 dni dłuższe, niż łączna wartość stażów narciarskich, w których nie uczestniczył Piotr. Kto uprawia Snowboard?
12 kwi 22:50
kylo1303: W tych klimatach polecam zagadke Einstaina. Troche bardziej wymagajaca, ale za to jest satysfakcja po zrobieniu. P.S. (zadanie od Mila troche proste emotka )
12 kwi 22:50
asdf: rysunekPrzeciąć dwoma cięciami krzyż, by z powstałych części można było ułożyć kwadrat. nie takie proste
12 kwi 22:53
Mila: Dzięki.
12 kwi 22:53
Mila: Schodzimy na ziemię. Oblicz objętość kuli stycznej do krawędzi czworościanu foremnego o krawędzi równej a.
12 kwi 22:56
Ajtek: Mila standardzik zadanie z kula wpisaną w czworościan foremny .
12 kwi 22:56
asdf: Zrobił ktoś to z krzyżem? Do zadania mili: za pomocą przekroju osiowego?
12 kwi 22:57
Mila: Ajtek − cicho!
12 kwi 22:57
Ajtek: Już się nic nie odzywam emotka.
12 kwi 22:58
Mila: Zadanie z krzyżem znam.
12 kwi 23:02
asdf: Mi się zdaje, że nie jest to wpisana, ponieważ w zadaniu jest, że ma dotykać krawędź
12 kwi 23:04
Ajtek: Z tym krzyżem, to jakoś tak po skosach "ciąć trza"? emotka
12 kwi 23:05
asdf: narysuj emotka
12 kwi 23:07
Ajtek: Po co rysować jak to, hmmm, powiedzmy, widać na dzień dobry emotka. Ale zgodnie z poleceniem Mila siedzę cicho .
12 kwi 23:09
Mila: asdf czekam na Twoje rozwiązanie zadania z kulą. Jutro podam roz. z krzyżem.Pomyślcie.
12 kwi 23:09
asdf: kula jest wpisana w czworościan całkowicie czy dotyka tylko jednej ze ścian? to mi starczy...
12 kwi 23:11
asdf: Ajtek, nie wiem czy dobrze zrozumiałem, mi chodzi o ten krzyż emotka
12 kwi 23:14
Ajtek: Co to znaczy: kula wpisana w czworościan, stożek, graniastosłup, ostrosłup?
Ajtek: Mi też emotka.
asdf: czworościan foremny @Ajtek Jak zauważyłeś na pierwszy rzut oka rozwiązanie z krzyżem to gratulacje, ja musiałem się troche pomęczyć emotka
12 kwi 23:18
asdf: rysunekktóra odp jest prawidłowa/czy obie nie są?
 a3 
przyprostokątne to

, przeciwprostokątna to a.
 2 
12 kwi 23:18
Mila: asdf podpowiadam− wyobraź sobie szkielet czworościanu i w środku piłka.
12 kwi 23:19
Ajtek: Podobnie jak Mila, kiedys to widziałem emotka.
12 kwi 23:19
rumpek:
 a32π 
Mila objętość to V =

emotka?
 24 
12 kwi 23:22
Ajtek: Mila to zadanko to jest z serii "koszmarki stereometrii" emotka.
12 kwi 23:24
Mila: Rumpek zgadza się. Jak obliczyłeś promień, bo ja w powiązaniu z ośmiościanem foremnym.Podaj ogólnie.
12 kwi 23:26
rumpek: Tw. Pitagorasa emotka
asdf: @Mila No wiem jak to wygląda, tylko nie do końca rozumiem treść zadania: Oblicz objętość kuli stycznej do krawędzi czworościanu foremnego o krawędzi równej a. Czyli rysunek drugi tak?
asdf: poprawka: Czyli chodzi o rysunek pierwszy?
12 kwi 23:29
grwth: rysunek
12 kwi 23:29
Mila: Nie potrafię tego narysować. Mam szkielet czworościanu foremnego i za pomocą recepturek połączyłam środki krawędzi (to są punkty styczności) i "widziałam" różne związki. Może Rumpek narysuje?
12 kwi 23:31
rumpek: mogę narysować, tylko muszę przeglądarkę zmienić bo na firefoxie strasznie rysunki mulą emotka
12 kwi 23:32
asdf: Założyłem, że rysunek nr.1 z godziny 2318 jest dobry, więc:
 a a3 
2r2 +

2 = (

)2
 2 2 
 3a2 a2 
2r2 =

4 4 
 2a2 
2r2 =

4 
 a2 
r2 =

4 
 a 
r =

2 
12 kwi 23:37
asdf: poprawiłem, zamiast (2r)2 to dałem 2r2
4r2 2a2 

=

1 4 
16r2 = 2a2 4r = a2
 a2 
r =

4 
12 kwi 23:38
Mila: Asdf promień dobry! Ale Twój rysunek muszę sobie "przetłumaczyć."
12 kwi 23:45
asdf:
 4 a32 
V =

π(

)3
 3 4 
 4 2a32 
V =

π *

3 64 
 a3π2 
V =

24 
12 kwi 23:50
Mila: w pierwszej linijce ma być tylko a w nawiasie ,
12 kwi 23:52
rumpek: rysunek To rysunek trzeba było zrobić w narzędziu bo forumowym się nie dało emotka http://images49.fotosik.pl/1452/104facdc5e35cbef.jpg oczywiście ta kula mogłaby bardziej przypominać kulę ale co tam odcinek |AZ| = 2r emotka potem tylko z tw. Pitagorasa dla trójkąt AZB Wyżej podsyłam przekrój emotka
12 kwi 23:53
rumpek: A to zadanie bodajże robiłem kiedyś z zbiorze "Kiełbasy" emotka
12 kwi 23:53
asdf: @Mila, patrz post z 2350 @rumpek Ja sobie rysunek z imageshack(............) troche inaczej wyobrażałem, ale wyniki te same emotka
12 kwi 23:58
Mila: Dziekuję Rumpek za rysunki i inny sposób niż moje, które na modelu ustalałam.Przekrój jest piękny. To jest zadanie z Kurczaba,
12 kwi 23:58
rumpek: emotka
13 kwi 00:00
rumpek: asdf z czego? przecież na "fotosika" wrzuciłem
13 kwi 00:01
asdf: link masz przecież taki: http://images49.fotosik.pl/1452/104facdc5e35cbef.jpg Rysunek do tego zadania sobie trochę inaczej wyobrażałem, ale wyniki te same emotka
13 kwi 00:04
asdf: @Mila Co to są zadania z Kurczaba?
13 kwi 00:04
rumpek: To to wiem emotka bardziej chodziło o to, że serwery pomyliłeś Niż o to "o co ci chodziło" − tak, polski to nie jest moja mocna strona
13 kwi 00:05
rumpek: Jak co to są zadanie z Kurczaba najlepsze zadania (Pazdro, mówi ci to coś) ?
13 kwi 00:06
asdf: Ok, już wiem emotka Zobaczyłem na internecie. Tak się składa, że mam tą książkę emotka Fajne zadania są emotka Pisze, że to do matury podstawowej, a to odbiega w dużym stopniu od tego poziomu, ale do rozszerzenia to też daleko/blisko? Nie znam poziomu rozszerzonego więc nie komentuje emotka
13 kwi 00:07
Mila: Asdf to zadania z Oficyny Edukacyjnej Krzysztofa Pazdro. Zadania są ciekawe, raczej dla uczniów trudne. Dużo nietypowych.
13 kwi 00:13
rumpek: w sumie tylko OE [Pazdro] trzyma wysoki poziom zadań, jak zobaczyłem zadania z Operonu rozszerzone to się przeraziłem, większość powinna być na podstawowym [bardzo klasyczne i schematyczne] emotka
13 kwi 00:16
Mila: Dobranoc!
13 kwi 00:16
Mila: Do Operonu nie pałam sympatią.
13 kwi 00:17
rumpek: Dobranoc, jak chyba wszyscy emotka
13 kwi 00:17
asdf: Moim zdaniem zadania z tej książki są ciekawe, bo trzeba dobrze znać materiał z danego działu, żeby zrobić zadanie. (a jaka satysfakcja jak sie zrobi takie za 6 pkt ) dobranoc emotka
13 kwi 00:19
rumpek: W rozszerzeniu są za 7 nawet
13 kwi 00:23
Mila: Ajtek, czy "widzisz" ten Δ, w którym asdf stosuje tw.Pit.?
13 kwi 15:16
Ajtek: Chwila, musze przeleciec wiekszość wątku emotka.
13 kwi 15:20
Mila: Ajtek, Chodzi mi o kulę w czworościanie foremnym, ten "koszmarek". Promień ma długość jak tam napisane, ale ja zupełnie inaczej to liczę. Teraz znikam na zajęcia, będę po 20. Pozdrawiam.
13 kwi 15:23
Ajtek: Mila jeżeli chodzi o rysunki z godz. 23:18, to nie bardzo. Natomiast z rysunku rumpek wszystko jest jasne.
13 kwi 15:26
rumpek: Jasny gwint Teraz jak patrze na rysunek, to znacznie różni się od tego co mam narysowany w zeszycie, sprawa jest prosta − gdy rysowałem na komputerze się pomyliłem emotka Najwidoczniej zbyt szybko chciałem narysować Tutaj poprawna wersja: http://s3.ifotos.pl/img/aaapng_repxwxe.png Wiadomo dlaczego stosujemy tw. Pitagorasa [promienie styczne pod kątem 90o] emotka
13 kwi 17:45
13 kwi 17:47
Mila: Ja rozumuję tak, ta kula to kula opisana na ośmiościanie foremnym, który powstanie, gdy połączymy punkty styczności (środki krawędzi).To widać gdy ma się model po ręką. Łątwo to sobie wyobrazić, a trudno narysować.Krawędź ośmiościanu a/2, promień łatwo obliczyć. II sposób to umiejętne połączenie 4 punktów styczności, powstanie kwadrat. Tu inne są jeszcze możliwości.Ten przypadek łatwiej można zilustrować.
13 kwi 22:30
Mila: ?
13 kwi 22:48
Eta: @Mila Bardzo mnie dzisiaj boli głowa ( nie mam siły ..... zerknę innym razem emotka
13 kwi 22:58
Mila: Dzięki Eta. Poczekam, albo "zobaczę" to, czego dzisiaj nie widzę.
13 kwi 23:09
Mila: Zdrowia ETa!. Nigdy mnie głowa nie boli, ale mam niskie ciśnienie i rano przysypiam, tudzież raczę się kawą.
13 kwi 23:11
Eta: Dzięki emotka ........... ( nie ma to jak młodość
13 kwi 23:59
Mila: Jestem młoda jak jagoda po świętym Marcinie.
14 kwi 00:02
Eta:
14 kwi 00:03
asdf: @Mila Widziałaś rysunek który podesłałem? linkiem? emotka
14 kwi 22:35
Mila: ASDF, zgadza się.Pracujemy dalej.emotka
14 kwi 22:39
asdf: nad czym? ;>
14 kwi 22:49
Mila: Co wpadnie w oko, masz aktualnie jakiś problem?
14 kwi 22:58
asdf: Prócz tego, że padam z nóg i nie mam sił to nie Dzisiaj sobie podaruje emotka Dzień odpoczynku się przyda emotka
14 kwi 23:01
Mila: Miłego wypoczynku z piękną lekturą przed snem.emotka
14 kwi 23:03
asdf: dzięki, ale z lekturą przesadziłaś barca gra a nie tam jakieś książki emotka P.S. Nie czytam książek. Wole z matmy zrobić sobie zadanko emotka
14 kwi 23:07
Mila: To źle,że nie czytasz książek. Jesteś inteligentny i na pewno zrobisz karierę zawodową. Chcesz być żałosnym dyrektorem, co nie umie wygłosić przemowy lub napisać opinii pracownikowi? Zadania to nie wszystko.
14 kwi 23:59
asdf: Książek z przedziału szkolnego nie czytam, bo po prostu nie widzę sensu wciskania komuś czegoś na siłę, a później interpretacje. Jakbym dostał książkę jakiegoś mądrego człowieka na temat przemyśleń, dlaczego państwem rządzą głąby to bym przeczytał, ale literature − NIE! Nienawidzę interpretacji jaką narzuca szkoła, w dodatku ten system jest już przestarzały i należałoby to zmienić. Do zobaczenia emotka Ja idę sobie pospać emotka W końcu sen to król odpoczynku
15 kwi 00:22
+-: rysunekpowierzchnia 5 jednostek kwadratowych, awięc bok kwadratu równy 5=22+ 12
15 kwi 21:21
Kohtz: Ciekawy problem dla "wymagających" : Ile, maksymalnie, części można otrzymać po podzieleniu okręgu za pomocą sześciu prostych?
15 kwi 21:51