| (a+b)*h | ||
P= | ||
| 2 |
| 2P | ||
h= | ||
| a+b |
Ewentualnie można "rzeźbić" podobieństwem
? teraz dopiero zauważyłem, że podałeś h
Skoro masz podane ramiona, oraz wysokości to pozostało skorzystać z tw. Pitagorasa
1o |AE|2 + h2 = 132
|AE|2 = 169 − 144
|AE|2 = 25, |AE| ∊ R+
|AE| = 5
2o |FB|2 + h2 = 152
|FB|2 = 225 − 144
|FB|2 = 81, |FB| ∊ R+
|FB| = 9
3o |AB| + |CD| = 28
2|CD| + 5 + 9 = 28
2|CD| = 14
|CD| = 7
|AB| = 21
| |AB| | 21 | |||
Zatem trójkąty △ ABP i △ CPD są podobne, | = | = 3, czyli podobieństwo ich | ||
| |CD| | 7 |
Dalej sposobem Ety