jak obliczyc to pierwszy wyraz i różnice tego ciągu:)??
gaaazasasfhftjgnh ythj: a22+a42=16
a3+a5=8
12 kwi 14:53
gaaazasasfhftjgnh ythj: pomogłby ktos
12 kwi 14:59
gaaazasasfhftjgnh ythj: litosci pomozcie
12 kwi 15:08
Mila: Czy pierwszy warunek jest dobrze przepisany?
12 kwi 15:18
Maciek: wiadomo jaki to ciąg?
12 kwi 15:19
Maciek: a... arytmetyczny

skoro pytają o "różnicę"
12 kwi 15:21
Maciek: (a1 + r)2 + (a1 + r)4 = 16
12 kwi 15:22
gaaazasasfhftjgnh ythj: no tam chodzi ze do potegi drugiej a2
12 kwi 15:23
Maciek: a1 + 2r + a1 + 4r = 8
12 kwi 15:23
gaaazasasfhftjgnh ythj: nie wiedziałem jak to zapisać
12 kwi 15:23
Maciek: no jest wszystko i rozwiąż ten układ
12 kwi 15:23
gaaazasasfhftjgnh ythj: i wzór skróconego mnozenia?
12 kwi 15:24
Maciek: a1 = a1
a2 = a1 + r
a3 = a1 + 2r itd...
12 kwi 15:25
Maciek: kumasz
12 kwi 15:25
gaaazasasfhftjgnh ythj: no ale jak to (a1+r)4?
12 kwi 15:25
gaaazasasfhftjgnh ythj: kumam wszystko oprucz tego co Ci napisałem
12 kwi 15:26
Maciek: trochę liczenia, co?
12 kwi 15:26
gaaazasasfhftjgnh ythj: no ale nie wiem jak to rozbic wgl
12 kwi 15:27
Mila: Pierwszy warunek musi być inny, sprawdź treść i zapisz mi na nowo.
12 kwi 15:27
asdf: Maciek juz Ci wyjaśnił:
a1 + r = a2
a22 = (a1 + r)2
12 kwi 15:27
gaaazasasfhftjgnh ythj: to kapuje asdf ale nie wiem jak rozbic tamtego co napisałem
12 kwi 15:28
gaaazasasfhftjgnh ythj: z delty to trzeba czy jak?
12 kwi 15:29
asdf: @
Mila
(a + b)
4 = ((a + b)
2)
2 = (a
2 + 2ab + b
2)
2 = a
4 + 4a
2b
2 + b
4
12 kwi 15:30
Mila: asdf, ja to wiem, i wyliczyłam (trochę inaczej), lecz to jest bez sensu.
12 kwi 15:34
asdf: To, że ty wiesz więcej ode mnie to ja też wiem

Chodzi czy nie ma to błędu.
Co nie ma sensu? Mój sposób liczenia, czy twoje obliczenia (jakimś tam sposobem)
12 kwi 15:36
Mila: ma sens zadanie:
a22 +a42=16
a3+a5=8
12 kwi 15:36
gaaazasasfhftjgnh ythj: okej dzieki wyszłO
12 kwi 15:37
gaaazasasfhftjgnh ythj: mila masz racje zle przpisałem sorryyy wszytkim

PRZEPRASZAM
12 kwi 15:38
Ajtek: asdf (a+b+c)
2=a
2+b
2+c
2+2ab+2ac+2bc

, u Ciebie tylko kwadraty występują.
12 kwi 15:39
asdf: @
Ajtek
czyli podstawić do wzoru:
a = a
2
b = 2ab
c = b
2?
12 kwi 15:41
Mila: asdf ostatni wynik z 1530 błędny( nie zaskoczyłam o co Ci chodzi)
ma być:
(a2 + 2ab + b2)2= (a2 + 2ab + b2)*(a2 + 2ab + b2)=wymnóż.
do Gaaa.. co Ci wyszło?
12 kwi 15:42
Ajtek: Tak

.
12 kwi 15:42
12 kwi 15:43
asdf: a4 + 2a3b + a2b2 + 2a3b + 4a2b2 + 2ab3 + a2b2 + 2ab3 + b4 =
a4 + 2a3b + a2b2 + 2a3b + 4a2b2 + 2ab3 + a2b2 +
2ab3 + b4 =
a4 + 4a3b + 6a2b2 + 4ab3 + b4
12 kwi 15:54
Ajtek: asdf coś w ten deseń, tutaj masz coś pomocnego
2281, na dole

.
12 kwi 15:57
asdf: teraz dopiero mi to dajesz

?
12 kwi 15:58
Ajtek: Ćwicz, zapamiętasz więcej niż patrząc tylko

.
12 kwi 16:14
asdf: oj tam oj tam
12 kwi 16:19
Ajtek:
12 kwi 16:19