mógłby mi ktoś pomóc lub dać jakąś wskazuwkę:)
paula: 1. rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań:
{ y=x2−4
{y=4x−7
2. jedynym rozwiązaniem wymiernym równania 2x3+x2−10x+m=0, gdzie m jest liczbą
całkowitą jest liczba a∈(1,2)
a) wyznacz liczbę m
b) znajdź inne pierwiastki tego wielomianu
16 kwi 20:11
Michał : 1.
X2−4=4x−7
x2−4x+3=0 − rozwiąż sobie to równanie. Wyliczone x'y podstaw do jakiegoś równania i
wyliczysz Y ...
Pozdro
16 kwi 20:25
paula: pomoże mi ktoś z tym 2 zadaniem

16 kwi 21:10
b.: do 2. potrzebujesz znać twierdzenie o pierwiastkach wymiernych − jest tu:
121
widzimy z tego twierdzenia, że pierwiastki wymierne wielomianu W są albo całkowite, albo
| | 2k+1 | |
są postaci |
| , gdzie k jest całkowite |
| | 2 | |
i dalej nietrudno
16 kwi 21:17
paula: a b. mógłbyś mi to rozwiązać bo nie wiem jak to nie kapuje

16 kwi 21:26