5 zadań
Tomek: 1.Dla jakich wartości parametru α suma kwadratów różnych pierwiastków równania
x2−2xsinα−cos2α=0 jest równa 3?
2.Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumiany (x−1), (x+2), (x−3) daje reszty odpowiednio
równe 5,2,27. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=x3−2x2−5x+6
3. Narysuj wykres funkcji f(x)=|x2−4|/(2−|x|), a następnie określ, dla jakich wartości
parametru m równanie f(x)=m nie ma rozwiązania.
4.W ciągu arytmetycznym wyraz pierwszy kest równy 1, a ostatni −15. Oblicz sumę wyrazów tego
cigu, jesli wiadmo ze drugi, trzeci i szósty sa kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
5. wiedząć że logcm=2,ligbm=5,logam=10 oblicz logabcm.
PROSZĘ O POMOC I DOKŁADNE OBJAŚNIENIA.
9 kwi 20:49
Święty: 1)
1
0 Musimy mieć dwa rózne pierwiastki − Δ>0
2
0 Suma kwadratów musi wynosić 3
x
12+x
22=3
(x
1+x
2)
2−2x
1*x
2=3
Wzory Vieta znasz? −−>
1403
Rozwiązaniem zadania będzie część wspólna obu warunków.
9 kwi 20:54
Święty: 5) c=m
0,5
b=m
0,2
a=m
0,1
| | 1 | | 1 | | 5 | |
logabcm=logm0,5*m0,2*m0,1m= |
| = |
| = |
| |
| | logmm0,8 | | 0,8 | | 4 | |
9 kwi 20:57
Święty: 4) a
1=1
a
n=−15
S
n=?
a
2=a
1+r=1+r
a
3=a
1+2r=1+2r
a
6=a
1+5r=1+5r
(a
2, a
3, a
6) − ciag geo.
Z własności ciągu geometrycznego
a
32=a
2*a
6
...
Wystarczy rozwiązać, znajdziesz r. Następnie bez problemu n i S
n
9 kwi 21:01
Tomek: wyszło mi 4sin
2α+2cos
2α=3 i co tym jedynka trygonometryczna, podwojony kąt

?
9 kwi 21:04
Święty: 2) Wielomian W(x) dzielimy przez trzy dwumiany.
Wygląda on więc:
W(x)=(x−1)(x+2)(x−3)*Q(x)+ax
2+bx+c
Dodatkowo wiemy, że:
W(1)=5
W(−2)=2
W(3)=27
Podstawiając to do W(x)=(x−1)(x+2)(x−3)*Q(x)+ax
2+bx+c stworzysz układ równań z trzema
niewiadomymi, który rzecz jasna trzeba rozwiązać
9 kwi 21:06
Święty: cos
2α=1−sin
2α
9 kwi 21:07
Tomek: dzięki za pomoc
9 kwi 21:13