matematykaszkolna.pl
. Kasia: Oblicz cosinus kąta ostrego dwusciennego wyznaczonego przez dwie sasiednie sciany czworoscianu foremnego. Bardzo prosze o rysunek i jakas podpowiedz. Niestety dla mnie to czarna magiaemotka Z góry ogromnie dziekuje za wszelka pomoc.
9 kwi 17:55
Kasia: bardzo prosze o pomoc..
9 kwi 18:06
Kasia: prosze...
9 kwi 18:13
Basia: rysunekpodstawa w czworościanie foremnym jest taką samą ścianą jak każda inna
 a3 
AD = SD = hb =

2 
AS = a no i tw.cosinusów
9 kwi 18:26
Kasia: nie znam niestety tw. cosinusow, nie mialam tego nie lekcji.

a3 

2 

a czy nie wystarczy po prostu podstawic i wyliczyc ze cosα=

?
 a 
9 kwi 18:44
Kasia: chyba jednak nie tak prosto, bo tam nie ma przeciez trojkata prostokatnego ehh.. potrzebuje wysokosc ostroslupa, tak?
9 kwi 18:46
Basia: jeżeli nie miałaś tw.cosinusów (co mnie dziwi) musisz tam rzeczywiście dorysować odcinek SP = H (ale nie musisz liczyć jego długości)
 1 1 a3 a3 
PD =

hb =

*

=

3 3 2 6 
 PD a3 2 1 
cosα =

=

*

=

DS 6 a3 3 
9 kwi 18:56
rumpek: rysunek * Na czerwono zaznaczyłem kąt dwuścienny, najłatwiej obliczyć go korzystając z tw. cosinusów, które wygląda tak: a2 = b2 + c2 − 2bccosα. Skoro mamy podane, że jest to czworościan foremny to odcinki |BD| = |AD| = wysokości ścian bocznych. Tak jak ty chcesz obliczyć, niestety w tym przypadku nie ma tam nigdzie kąta prostego, aby można łatwo obliczyć. Możesz równie dobrze kombinować tak, że: puścić wysokość tego kąta na odcinek |AB| i potem właśnie
 π 
liczyć z funkcji trygonometrycznych emotka Wyznaczysz wtedy odpowiednio cos

, i potem
 2 
będziesz musiała skorzystać z innego wzoru jeszcze emotka Czyli tw. cosinusów i styka.
 a3 a3 a3 
* a2 = (

)2 + (

)2 − 2(

)2cosα
 2 2 2 
 3a2 3a2 3a2 
a2 =

+

− 2 *

cosα
 4 4 4 
 6a2 3a2 
a2 =

cosα
 4 2 
 3a2 3a2 
a2 =

cosα
 2 2 
 3a2 
a2 =

(1 − cosα) / * 2
 2 
2a2 = 3a2 ( 1 − cosα)
2a2 

= 1 − cosα
3a2 
2 

− 1 = − cosα
3 
2 3 

= −cosα
3 3 
−1 

= −cosα
3 
 1 
cosα =

3 
emotka * Dodam, że jak masz podane kąt dwuścienny lub "kąt między dwoma sąsiednimi ścianami" − to jest to samo, to właśnie boki tego kąta padają prostopadle do boków ścian bocznych ostrosłupa emotka
9 kwi 19:01
Kasia: ojej, rumpek, ale się napisałeś! emotka doceniam to bardzo i dziękuję ogromnie za pomoc!emotka jeśli pozwolisz, mam kilka pytań. 1) bo cholercia zawsze mam problem z zaznaczeniem tego kata dwusciennego, czyli jesli dobrze rozumiem, tworzy sie on we wspolnym miejscu spodkow wysokosci sasiednich scian bocznych? (mam nadzieje,ze rozumiesz co mam na mysli ) 2) moglbys mi troszke rozjasnic to tw. cosinusow? kiedy go sie stosuje, i czym jest zawsze to a b c i bc, ktore sa we wzorze? nie chcialabym na głupa przepisywac, tylko chce rozumiec czym jest a, b itd i tez umiec wykorzystac w innych sytuacjach, jesli zauwaze,ze warto skorzystac lub nic innego mi nie przyjdzie do głowy z góry dziękuję za wyjasnienie emotka
9 kwi 19:10
Basia: rumpek zwracam Ci uwagę, że w czworościanie foremnym każda ściana jest i podstawą, i ścianą boczną, a rysunek jest o wiele bardziej czytelny gdy weźmiesz sobie jako jedną z nich podstawę rozwiązanie bez tw.cosinusów, którego Kasia nie zna (tak twierdzi) zajmuje 4 linijki
9 kwi 19:22
rumpek: tak tak, napisałem to za pierwszym razem, lecz potem komputer − kaput, i od nowa trzeba było pisać wypracowanie emotka Tak to jeszcze jedno rozwiązanie twoje Basiu to można jeszcze tak jak napisałem robić emotka
 α 
wyznaczyć wysokość z tego kąta i potem będzie cos

, i łatwo doprowadzić do formy cosα emotka
 2 
9 kwi 19:29
Basia: zły dzień dla elektroniki; mnie sieć co chwilę staje; też nie zawsze wiem co wysłałam, a czego jeszcze nie emotka
9 kwi 19:31
rumpek: emotka
9 kwi 19:32
Kasia: bo dalej nie wiem czy na czym stoję.. czy Basiu moglabys pokazac ten sposob bez korzystania z tw. cos?
9 kwi 19:39
Basia: wpis z 18:56
9 kwi 19:39
Kasia: przepraszam, nie zauwazylam tego wpisuemotka jeśli możesz mi tylko wyjasnic skad pewnosc (byc moze jest taka wlasnosc,ktorej najwidoczniej nie znam) PD jest 1/3 wysokosci sciany bocznej?
9 kwi 19:44
9 kwi 19:45
Basia: w czworościanie foremnym ściany są trójkątami równobocznymi; spodek wysokości H jest punktem przecięcia wysokości hb trójkąta równobocznego a ten punkt dzieli hb w stosunku 2:1
9 kwi 19:49
Kasia: i wszystko jasne dziękuję Wam ogromnie emotka czy moge prosic Was o pomoc jeszcze z jednym KOSZMARNYM zadankiem? naprawdę choć mam dobre chęci to nic z tego nie wychodzi... 1. Pole przekroju ostrosłupa prawidlowego trojkatnego plaszczyzną przechodzacą przez wysokosc podstawy i krawedz boczną, wychodzacymi z tego samego wierzcholka, wynosi 45 dm2, a wysokosc ostroslupa jest rowna 5 dm. Oblicz: a) sinus kata nachylenia krawedzi bocznej do plaszczyzny podstawy b) tanges kata nachylenia sciany bocznej do plaszczyzny podstawy c) objetosc tego ostroslupa.
9 kwi 19:49
Kasia: ponawiam
9 kwi 20:03
Basia: rysunekten przekrój to ABC H ostrosłupa jest też wysokością tr.ABC AB wysokość podstawy (tr.równobocznego) a − krawędź podstawy
 a3 
AB =

2 
 2a3 a3 
BP = 23AB =

=

6 3 
 a3 
AP = 13AB =

6 
PC = H = 5
 1 1 a3 5a3 
P =

*AB*PC =

*

*5 =

2 2 2 4 
5a3 

= 45
4 
z tego wylicz a mając a liczysz BP z tw.Pitagorasa i resztę bezpośrednio z definicji i wzorów
9 kwi 20:13
Kasia: dziękuję baaaaaaaaardzo za pomocemotkaemotka jesteś wspaniała Basiuemotka
9 kwi 21:22