ciagi
maturzystka: udowodnij ze nie istnieje liczba rzeczywista x ∊ R taka aby ciag sinx, cosx, ctgx był ciagiem
geometrycznym
5 kwi 21:45
Eta:
Ze względu na ctgx założenie sinx≠0
oraz sinx, cosx, ctgx to cosx≠0
sprawdzamy: cos
2x= sinx*U{ctgx
cos
2x= cosx ⇒ cosx(cosx−1)=0 ⇒ dokończ ....
5 kwi 21:56
Eta:
poprawiam zapis: cos2x= sinx*ctgx
5 kwi 21:57
maturzystka: Dzięki Eta.
Zrobiłam taki błąd, że w tym miejscu cos2x= cosx dzieliłam przez cosx ( a nie wolno), wyleciało
mi z głowy.
cosx=0 v cosx=1
ale dla cosx=1 mamy przeciez rozwiązania
5 kwi 22:00
Eta:
gdy cosx=1 to sinx=0
5 kwi 22:01
Eta:
W założeniu masz sinx≠0
5 kwi 22:03
maturzystka: no tak. A skąd zalozenie cosx≠0 ?
5 kwi 22:06
psik: właśnie, też bym się chętnie dowiedział skąd cosx≠0, bo sinx≠0 wiadomo. Mam to samo zadanie
8 kwi 20:39
Eta:
Jeżeli ten ciąg sinx, cosx, ctgx jest geometryczny
| | cosx | | ctgx | |
to: q= |
| = |
| to sinx≠0 i cosx≠0 |
| | sinx | | cosx | |
8 kwi 20:43
psik: Dzięki
8 kwi 20:50
Eta:
Na zdrowie
8 kwi 20:53
Ajtek: Witaj
Eta zerkniesz tutaj?
138538
8 kwi 20:55