Dany jest wektor AB[4,-5] oraz wektor AC[-3,2].
Arleta2112: Bardzo prosze o pomoc nie mam czasu by usiasc do tego poniewaz siedze z dzieckiem w
szpitalu... bede bardzo wdzieczna... dziekuje
Dany jest wektor AB[4,−5] oraz wektor AC[−3,2]. wiedzac, ze A(3,1) oblicz wspolrzedne
wektora BC oraz jego dlugosc...
Punkt A(2x−5; y
2 +1) oraz B(7−x; 6y+8) sa symetryczne wzgledem osi odcietych
prostokatnego ukladu wspolrzednych. Oblicz x i y.
| | 3x − 5 | |
Dana jest funkcja f(x)= |
|
|
| | x −1 | |
a) naszkicuj wykres funkcji f stosujac przesuniecie wykresu funkcji y=
a/x
b) dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosci dodatnie a dla jakich ujemne.
c) podaj przedzialy monotonicznosci funkcji f.
16 kwi 14:55
Basia: ad1.
AB = [xb−3;yb−1]
AB = {4,−5]
xb − 3 = 4
xb = 7
yb − 1 = −5
yb = −4
B(4;−4)
AC = [xc−3;yc−1]
AC = [−3;2]
xc−3 = −3
xc = 0
yc−1=2
yc = 3
C(0;3)
BC = [4−0; −4−3] = [4,−7]
18 kwi 00:31
18 kwi 00:33
Basia:
| | 3x−5 | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| |
| | x−1 | |
a) naszkicuj wykres funkcji f stosujac przesuniecie wykresu funkcji y=a/x
b) dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosci dodatnie a dla jakich ujemne.
c) podaj przedzialy monotonicznosci funkcji f.
x−1≠0 ⇔ x≠1 ⇒ D = R\{1}
| 3x−5 | | 3x−3−2 | | 3(x−1) − 2 | | 2 | | −2 | |
| = |
| = |
| = 3 − |
| = |
| + 3 |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
i przesuwasz go o wektor u=[1;3]
ad.b.
rozwiąż nierówności
ad.c.
rośnie w przedziale (−
∞;1)
rośnie w przedziale (1;+
∞)
18 kwi 00:40