Prawdopodobieństwo
asdf: Rzucami 10 razy monetą, jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia przynajmniej 4 orłów?
Jakim sposobem to zrobić:
−zrobić P(A) dla minimuj 4 orłów
−zrobić P(A') dla maximum 6 reszek i z założenia P(A) + P(A') = 1 obliczyć P(A)?
Ω= 2
10
Można jakieś wskazówki?
3 kwi 22:03
asdf: pomocy
3 kwi 22:10
3 kwi 22:14
asdf: Dzięki

n = 10
k = to nie bardzo rozumiem
dobrze?
3 kwi 22:18
asdf:
3 kwi 22:23
Eta:
k= {4,5,6,7,8,9,10} lub wprowadź zdarzenie przeciwne wtedy k={0,1,2,3}
3 kwi 22:27
asdf: k = 7 dla P(A) tak? a reszta dobrze?
3 kwi 22:29
asdf:
n = 10
k = 7
| | | | 1 | | 1 | | 10! | | 1 | | 1 | |
P10(7) = | * |
| 7 * |
| 3 = |
| * |
| * |
| = |
| | | 2 | | 2 | | 3! *7! | | 128 | | 8 | |
| 3628800 | | 1 | | 3628800 | |
| * |
| = |
| = 0,1171875 |
| 6 * 5040 | | 1024 | | 30965760 | |
Może ktoś to sprawdzić?
3 kwi 22:40
Jack:
idea ok, rachunków nie sprawdzałem.
3 kwi 22:45
asdf: ok dzięki

rachunki chyba dobrze, chodziło mi bardziej o dane
3 kwi 22:49
Jack:
zastosowałeś schemat Bernoulliego − nie mogłeś tego zepsuć
3 kwi 22:50
Eta:
3 kwi 22:51
asdf: a udało się zepsuc

?
3 kwi 22:51
Jack:
Tobie na szczęście nie
3 kwi 22:51
asdf: ale szkoda

może następnym razem
3 kwi 22:52
Eta:
3 kwi 22:53
Mila: nie wyrzucono orła, wyrzucono jednego orła, wyrzucono dokładnie 2 orły, wyrzucono dokładnie 3
orły
| | 10! | | 7!*8*9*10 | |
= |
| = |
| = |
| | 3!*7! | | 1*2*3*7! | |
| 8*9*10 | |
| = 120 obliczyłam, bo wydaje mi się, że źle to liczyłeś |
| 6 | |
dokończ i porównaj wyniki
3 kwi 22:59
asdf: P(A') = 17%
P(A) = 83%
według twoich obliczeń
3 kwi 23:06
Mila: A według Twoich?
3 kwi 23:12
asdf: całkiem inaczej

P(A) = 11%
P(A') = 89%
3 kwi 23:14
Mila: Dlaczego założyłeś 7 sukcesów?
Miało być: 4 sukcesy lub 5 sukcesów lub 6 sukcesów....lub 10 sukcesów.
3 kwi 23:15
asdf: Tylko gdzie jest błąd? W P10(7), czy same P10(7) nie wystarcza i trzeba inne działanie
zrobić?
3 kwi 23:16
asdf: czyli P10(4) + P10(5) + ...?
3 kwi 23:16
Mila: Zdarzenie wyrzucono przynajmniej 4 orły oznacza, że sprzyjają nam sytuacje :
wyrzucono dokładnie 4 orły lub dokładnie 5 orłow, .......... lub 10 orłów i musisz zastosować
schemat do wszystkich sytuacji.
3 kwi 23:28
Mila: Dobrze teraz zacząłeś. Oblicz i porównaj z moim rachunkiem i wyciągnij wniosek, który sposób
lepiej stosować w tym zadaniu.
3 kwi 23:31
asdf: P(A') łatwiej bo mniej liczenia

Już rozumiem zadanie

Dzięki
3 kwi 23:35
Mila: Cieszę się.
3 kwi 23:36