Rysunek
Bobas:

u podstawy 2x
prosta tworzącą kat prosty z podstawa x
a prosta równoległą dłuższa 6
wyznacz wartość funkcji trygonometrycznych kata α korzystając z rys.
3 kwi 15:35
3 kwi 15:36
Bobas: można rozwiązanie prosić
3 kwi 19:00
MQ: x wyznaczasz z tw. Pitagorasa, a potem tak, jak radził asdf
Poza tym to już tu niedawno było −− znajdź sobie, jaśli nie chce ci się liczyć
3 kwi 19:03
Bobas: aha z Pitagorasa dziękuje
3 kwi 19:04
Bobas: x2+4x2=36
5x2=36
x2=36/5
x=6/√5
to bd tak ?
bo x=3 chyba
3 kwi 19:07
Bobas: a później tylko podstawiać
pod sin cos tg i ctg tak ?
3 kwi 19:08
MQ: | | 6 | |
x= |
| jak wyliczyłeś, a nie 3. Skąd ci się wzięło to 3?
|
| | √5 | |
A potem tak, podstawiać!
3 kwi 19:12
Bobas: cos tu nie gra
3 kwi 19:17
Bobas: 5x2= 36 / 5
3 kwi 19:19
Bobas: | | 6 | |
ale wlasnie dlaczego |
| a nie U{√6{5}} |
| | √5 | |
3 kwi 19:26
Bobas: oj juz wiem
3 kwi 19:27
Bobas: a to pozniej ma byc
U{P{6}{5}} *U{P{5}/√5}
3 kwi 19:33
Bobas: ale x w takiej formie moze zostac ?
3 kwi 19:34
Bobas: czy trzeba mnozyc przez √5
3 kwi 19:37
MQ: Jak ci wygodniej.
| 6 | | 6√5 | |
| to to samo, co |
|
|
| √5 | | 5 | |
Kwestia estetyki, wygody w liczeniu lub... wymagań nauczyciela
3 kwi 19:40
Bobas: no wlasnie dlatego pytam
3 kwi 19:43
Bobas: i pozniej zostaje podstawic pod wzory cos tg ctg sin tak
3 kwi 19:43
MQ: Tak
3 kwi 19:45
Bobas: a jak mnożysz np. 2 *√5 to jest 5 tak
3 kwi 19:48
MQ: 2*√5=2√5
√5*√5= (√5)2=5
3 kwi 19:49
Bobas: | 2X | | 6√5 | | 14√5 | |
| = 2* |
| = |
| =U{4√5 |
| 6 | | 5 | | 10 | |
3 kwi 19:55
Bobas: U4√5/{6}
3 kwi 19:57
3 kwi 19:57
Bobas: czyli √5 się nie mnoży
3 kwi 20:00
Bobas: boże ja muszę sobie podstawy powtórzyć
3 kwi 20:01
Bobas: i ten ułamek na 6 dzielić
3 kwi 20:02
MQ: Wszystko mieszasz!
√5 to taka sama dobra liczba, jak każda inna, tylko tak dziwnie zapisana, bo jest
NIEWYMIERNA, więc nie da się jej dokładnie napisać w postaci ułamka czy liczby dziesiętnej
Po prostu ją zostaw i nic z nią nie rób.
Jak cię drażni, to zamiast tego napisz sobie jakąś literę, np a i na koncu zamiast niej wsraw
do wyniku napis
√5
| | 2x | | 1 | | 6√5 | | 1 | |
U ciebie: |
| =2*x* |
| =2* |
| * |
|
|
| | 6 | | 6 | | 5 | | 6 | |
szóstki ci się skrócą i dostaniesz:
| | √5 | | 2√5 | |
2* |
| *1, a to możesz zapisać: |
| |
| | 5 | | 5 | |
3 kwi 20:10