Czy trójkąt zmieści sie w kuli?
Paula:
Bardzo prosze o pomoc
Czy trójkąt o polu wynoszącym 9 cm2 zmieści się w kuli o promieniu 1,2 cm?
Odpowiedź uzasadnij.
3 kwi 13:22
Monia: Zmieści się.
Pole kuli wyrażamy wzorem P=4π r2
więc z tego wzoru wyliczamy pole kuli ≈ 18,08cm2
czyli trójkąt o polu wynoszącym 9cm2 zmieści się w tej kuli
3 kwi 13:28
3 kwi 13:33
Artur z miasta Neptuna:
w kuli czy w kole

;>
3 kwi 13:34
Paula: w kuli
3 kwi 13:59
Bogdan:
jeśli zwiniesz trójkąt w rulonik lub zgnieciesz w kulkę, to chyba się uda
3 kwi 14:06
Artur z miasta Neptuna:
przecież to nie ma sensu ... trójkąt z założenia jest 2 wymiarowy

więc nie ma grubości

ale tak czy siak −−− zmieści się ... jeżeli zmieści się w przekroju kuli ... czyli w okręgu o
promieniu 1,2 cm.
3 kwi 14:10
Paula: Pole przekroju kuli, czyli koła o r=1,2 cm to P= 1,22 *3,14 =4,52 cm2.
Czyli ten trójkąt nie zmieści się ? Czy tak?
3 kwi 14:20
Artur z miasta Neptuna:
tak ... nie zmieści się
3 kwi 14:21
Paula: Bardzo dziękuje za pomoc.
3 kwi 14:22