Ile rozwiazan rzeczywistych
IceBerg: ile rozwiazan rzeczywistych ma równanie 5x2−13 = 0
31 mar 10:51
Aga1: dwa
31 mar 10:51
IceBerg: a dlaczego tak a nie inaczej ?
31 mar 12:07
31 mar 12:10
IceBerg: a nie jest tak ze B jest zawsze tym co stoi przy x−ie?
1 kwi 17:12
Przewiduje pokój: x nie ma to b = 0
1 kwi 17:13
IceBerg: a dlaczego b− 0 a nie −13?
1 kwi 18:05
Saizou : ma 2 rozwiązania
5x
2−13=0
5x
2=13
IxI=
√135
x=
√135 i x=−
√135
1 kwi 18:07
aa: a gdyby nie było współczynnika c tzn byłby on równy 0 to też tak można zrobić ?
1 kwi 18:10
Saizou : a dlaczego b=0 , postać ogólna ax2+bx+c=0 gdzie a≠0
ax2+bx+ c=0
5x2+0x−13=0
1 kwi 18:10
Saizou : 0=ax2+bx
0=x(ax+1)⇔x=0 lub ax+1=0
1 kwi 18:12