Wielomiany i zadania . Bardzo pilne ! Pomocy proszę. Jak to zrobić?
Antek: Zad 1.
a) W(x)=x
3−8
b) W(x)=x
2−2x−15
c) W(x)=2x
3+3x
2−4x−6
Zad 2
Liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = x
3 + 2x
2 −x + a
Wyznacz pozostałe pierwiastki tego wielomianu
Zad 3
a) 2x
2 − 3x − 2 ≤ 0
b) x
3+5x
2−2x−10=0
| | x2 − 25 | |
d) |
| = 0 |
| | (x+5) (x−3) | |
Zad 4.
Uczeń przeczytał książkę liczącą 480 stron, przy czym każdego dnia czytał jednakową liczbę
stron. Gdyby czytał każdego dnia o 8 stron więcej to przeczytałby tę książkę o 3 dni
wcześniej. Oblicz ile dni uczeń czytał tę książkę.
Zad 5
Kupiono na raty meble za 4500zł Pierwsza rata wyniosła 650zł a każda następna była o 50zł
niższa niż poprzednia. Ile rat i ile wyniosła ostatnia rata
Zad 6
Wyznacz liczbę x wiedząc ,że liczby (3, x+1 , 12) Tworzą ciąg geometryczny
30 mar 10:51
proxx: 1.
a (x−2)3 ⇒ x=2
b liczysz delte
c grupujesz, 2x3 − 4x + 3x2 − 6
potem 2x (x2 − 2) + 3 (x2 −2)
(2x +3) (x2 −2) i liczysz miejsca zerowe
30 mar 11:57
proxx: 2. W(1) = 13 + 2*13 − 1 + a = 0 → bo jest to pierwiastek wielomianu czyli równy 0
1 + 2 − 1 + a = 0
a = −2
W(x) = x3 + 2x2 − x − 2
znowu grupujesz
W(x) = x2 (x +2 ) −1 (x+ 2)
W(x) = (x2 − 1) (x+2) i rozwiazujesz
30 mar 12:00
proxx: 3
a. liczysz delte i nanosisz punkty na wykres, następnie rysujesz wykres podobnie jak tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/149.html
b. grupujesz
c. mnożysz na krzyż, zauważ że po prawej stronie 4 = u{4}{1]
d. mnożysz obustronnie przez mianownik, dajesz założenia że x ≠ −5 i 3
i zostaje Ci x
2 − 25 = 0.
x
2 = 25
x = 5 lub x = −5 → odrzucasz ze względu na założenia mianownika
zostaje x = 5
30 mar 12:03
proxx: 3 c 4 = 41
30 mar 12:04
proxx: 4.
x − liczba stron dziennie
y − liczba dni
x*y = 480
(x+8)(y−3) = 480
rozwiązujesz układ równań
30 mar 12:06
proxx: 5.
ciąg arytmetyczny
a1 = 650
r = −50
S = 4500
Sn = a1 + an2 * n
i w miejsce an podstawiasz an = a1 + (n−1)*r
po podstawieniu wyliczasz wartość n → określa ona, ostatni numer ciągu, następnie ze wzoru na
an liczysz wartość tej ostatniej raty
30 mar 12:10
proxx: 6.
x+13 = 12x+1
mnożysz na krzyż, wyliczasz x i podstawiasz do ciągu.
30 mar 12:11
Ferdek: Wszystko fajnie pięknie tylko , że ja jestem noga i nie umiem z tego NIC a potrzebne mi to jest
"na wczoraj" Może ktoś będzie tak dobry i rozwiąże chociaż 3/4 zadania kompletnie ?
30 mar 12:41
Antek: Pomoże ktoś z tym ? Chodzi o zadanka rozwiązane od początku do końca...
30 mar 17:25
Antek: Halo ?
30 mar 17:51
Przewiduje pokój: Chyba nie ma zbyt wielu chętnych.
Postaraj się sam zrobić z podpowiedziami które masz. Jeżeli wrzucisz tu rozwiązania ktoś
zapewne sprawdzi i powie co musisz poprawić
30 mar 17:53
Antek: Tylko , że ja nie wiem jak się za to zabrać gdyby ktoś mi to zrobił to OK . Gdybym sam miał
postarać się to zrobić to nie prosiłbym kogoś o pomoc ...

POMOCY !
30 mar 18:42
Antek: Hallo
30 mar 22:18
Antek: Zadanie 1 to rozłóż na czynniki wielomiany
Zadanie 3 to rozwiąż równania i nierówności
Hallo Proszę o pomoc
31 mar 17:14